Politika

Reakcija zastupnice Adise Kokić – Hinović: Apsurdi u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

APSURDI U PREDSTAVNIČKOM DOMU PFBIH –

Apsurd 1: Nakon bezuspješnog pokušaja 21.juna, predsjedavajuća PD PFBiH, Mirjana Marinković – Lepić (NS), poslala je obavijest da će se 3.redovna i 7.vanredna sjednica PD PFBiH, ipak održati 06.jula 2023.godine.
To je značilo da 68 dana PD PFBiH nije radio, da nisu zakazivane sjednice više od dva mjeseca i da apsulutno, nijedno novo zakonsko rješenje, nijedno pitanje i problem građana FBiH, nije razmatran u Predstavničkom domu najvećeg zakonodavnog tijela u FBiH.

Apsurd 2: Od novembra 2022.godine do jula 2023.godine, od kako je izabran Predstavnički dom, raspravljalo se samo o 1 Nacrtu zakona i o prijedlogu budžeta za 2023.godinu. Sve ostalo su bila kadrovska rješenja i odluke o imenovanjima.

Apsurd 3: Uprkos majskim poplavama u FBIH, strašnom slučaju iz Lukavca, napadu na ustavnopravni poredak u BiH, te zahtjevima poslodavaca i radnika za izmjenu poreznih zakona i povećanju plate radnicima u realnom sektoru, rukovodstvo Doma nije pronašlo svrsishodno da održi redovnu sjednicu Predstavničkog doma krajem aprila, u maju ili u junu. Čekao se juli, kako bi se razmatrao set energetskih zakona, nekoliko informacija i izvještaja, te održala vanredna sjednica na kojoj bi se razmatrao Izvještaj Komisije za izbor i imenovanje, a u vezi izbora nekoliko novih članova navedene komisije, a sve kako bi se neometano mogla sprovesti imenovanja parlamentarne većine, koja su dospjela u veliku žižu javnosti u proteklom periodu.

Apsurd 4: Komisija za izbor i imenovanje nije imala kvoruma, zbog čega se nije mogla održati ni vanredna sjednica.Stoga, predsjedavajuća istu odgađa “dok se ne steknu uslovi.”

Apsurd 5: Jedino djelomično korisno na početku vanredne sjednice je bio zastupnički sat, na kojem su zastupnici nakon 2 mjeseca imali priliku postaviti pitanja i incijative građana ministrima u Vladi FBiH i rukovodstvu PFBiH. Djelomično, jer se ipak održao nakon toliko vremena, ali na njemu nije prisustovalo mnogo ministara, niti premijer Vlade FBiH. Ironično i licemjerno, u prošlom mandatu, rijetka odsustovanja premijera Novalića s sjednica PFBiH su najjače kritikovana od strane SDP, čiji aktuelni predsjednik i premijer Vlade FBiH ne prisustvuje sjednicama PD PFBiH.

Apsurd 6: Tokom zastupničkog sata, postavila sam pitanje Vladi FBiH i predsjedavajućoj Doma o dostavi programa i plana rada Vlade i Doma za ovu 2023.godinu. Niko iz Vlade nije odgovorio, a predsjedavajuća je odgovorila: “Nema još programa Vlade, zato se ne može dostaviti Prijedlog rada Doma.”

Apsurdno je da nije pronašla vremena da pošalje Vladi urgenciju, ili pak da napravi Nacrt rada PD PFBiH, te isti dostavi zastupnicima i Vladi na uvid s zahtjevom za dostavu sugestija. Apsurdno je da svi čekamo kraj godine da usvojimo plan rada za tu godinu.

Apsurd 7: Započeta je 3. redovna sjednica, na kojoj su odbijeni svi zahtjevi za dopune dnevnog reda – stanje u poplavljenim područjima, unapređenje mentalnog zdravlja, sigurnosna situacija u FBiH, reforma obrazovnog sistema, izmjene i dopune zakona o doprinosima i zakona o porezu na dohodak…

Apsurd 8: Nije bilo relevantnih obrazloženja, niti opravdanja za odbijanje navedenih dopuna dnevnog reda.

Apsurd 9: Pred ponoć i kraj redovne sjednice, stiže izvještaj o održavanju sjednice Komisije za izbor i imenovanje, na kojoj nije bilo kvoruma i traži se izjašnjenje Predstavničkog doma o dopuni navedene Komisije.

Apsurd 10: Zastupnici SDA i DF, koji su članovi Komisije, ističu da nisu upoznati s održavanjem sjednice Komisije i da im nije jasno kada je ista održana i na koji način su predstavljeni prijedlozi stranaka parlamentarne većine.

Apsurd 11: Kako je moguće da ujutro “nepostojeći uslovi za održavanje vanredne sjednice” su postali “postojeći”, i omogućili održavanje sjednice u ponoć?!

Apsurd 12: Opet nema jasnih, niti poslovnički, potkrepljenih argumenata predsjedavajuće Doma, Mirjane Marinković – Lepić. Nema ni interesa da se odluka/obavijest obrazloži.

Apsurd 13: Nakon pauze i velikog pritiska SDA, DF, SBiH… njihovih zahtjeva za odgovorom predsjedavajuće, vanredna sjednica se opet odgađa.

Apsurd nad apsurdima: Opet nema naznaka kada će nova sjednica, iako je toliko zahtjeva građana.

Ovo je samo mali rezime aktuelnog rada PD PFBiH.

Kao zastupnica, osjećam veliku sramotu i stid, zbog svega što radi i ne radi parlamentarna većina i rukovodstvo Doma.

Nažalost, veliko su razočarenje i sve što su pokazali u ovoj godini jeste da ne postoje granice, da misle da mogu kako hoće i da su izbori i imenovanja najbitnija tema u FBiH.

Nedosljedno. Licemjerno. Bez vizije. Bez programa. Kada će osvanuti dan?

Autorica je Adisa Kokić – Hinović, zastupnica u federalnom Parlamentu



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno