Naše

Reakcija: Sramni odnos nadležnih prema spomen-obilježjima i mezarima ubijenih građana Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poštovani, 13.05.1992. godine prilikom iseljenja vojne kasarne u Zenici, poginula je djevojčica Matea Jurić.

Imala je nepune dvije godine u momentu stradanja. Nastradala je kao civilna žrtva rata na prostoru Radakova, naselja grada Zenica. Živi sam svjedok tog čina, tog dana.

Danas, 15.05.2023.godine je upriličena obilježavanje na ovaj tužni čin i na spomenutom mjestu smo zatekli groznu situaciju.

Trava na mjestu gdje se nalazi podignuti spomenik pokojnoj Matei Jurić, nije bila uklonjena, niti prostor uređen za obilježavanje, posjete i polaganja cvijeća, niti dostojan za obilježavanja (u PRILOGU fotografije).

Lijepo molim nadležne službe da u buduće koordiniraju svoje aktivnosti sa nadolazećim značajnim datumima za odbranu BiH OOR 92-95 na području grada Zenica, udruženjima civilnim žrtvama rata oko uređenja istih.

Tužan sam, kao branilac – veteran, izražavam svoju gorčinu, duboki jaz i neprofesionalnost prema vašem činu, koji je napravljen od strane zaduženih službi, na današnji dan pogibije pokojne Matee Jurić i Dan šehida na groblju Prašnice, početkom maja ove godine.

Oni su svoje živote dali za najveću stvar u ljudskom životu, a to je sloboda i država.

Za tu slobodu i državu je otišao život pokojne Matee Jurić, djevojčice sa nepunih dvije godine života, kao i hiljade nedužnih života djece širom BiH koja su ubijena.

Mi treba da ih se sjećamo i na dostojanstven način i činom poštovanja odamo počasti, i na mjestima predviđenim za to da se pobrinemo da budu uredna, čista i pod stalnim nadzorom, položimo cvijeće.

U današnjem slučaju i početkom maja tog poštovanja nije bilo, na ovom mjestu i na Prašnicama zbog razloga koje sam naveo.

S poštovanjem,

Haris Delić, branilac-veteran OOR 92- 95.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno