Info

Reakcija Notarske komore FBiH: Navodi advokata jeftin su pokušaj obmane javnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Notarska komora FBiH reagovala je povodom vijesti da je Ustavni sud FBiH donio odluku kojom je određene članova Zakona o notarima proglasio neustavnim, a što se prvenstveno odnosi na usluge koje su obavljane po enormno visokim tarifama.

Između ostalog, oni su naveli kako je u tekstu koji je objavio danas Klix.ba objavljeno više netačnih navoda s ciljem da se notari u FBiH onemoguće u obavljanju poslova koji su im jasno zakonom stavljeni u nadležnost.
Saopćenje Komore prenosimo u cijelosti i bez izmjena.

“Populističke izjave kako će notarske usluge građani plaćati manje, kako navode iz federalne Advokatske komore, jeftin su pokušaj da se javnost obmane i dovede u zabludu kako tobože neko, u ovom slučaju advokati, brinu o tome kakvu će korist imati građani, ako se notari onemoguće u obavljanju svoga posla. Ne samo da neće imati korist, nego će imati ogromnu štetu i pravnu nesigurnost, ukoliko posao notara, koji su vlastitom imovinom garantovali ispravnost ugovora i ovjera, povjerimo raznim nadripisarima i onima koji su do pojave notara u prometu nekretnina imali slučajeve poput afere Pelak.

Tarife notara su jasno usaglašene se Federalnim ministarstvom pravde i u više navrata su reducirane. Više od polovine notarskih ureda i prije smanjenja tarife je poslovalo na granici rentabilnosti, a 20% predviđenih notarskih mjesta u Federaciji je upražnjeno i nije se moglo popuniti zbog ekonomske neodrživosti poslovanja notara. Druga obmana i vrlo opasna dezinformacija jeste da se Presuda Ustavnog suda Federacije BiH odnosi na utvrđivanje nadležnosti sudova, notara i drugih organa, što je neistina i potpuno je irelevantna u vezi uspostavljanja sudske ovjere potpisa na ugovorima o prometu nepokretnosti. Tu problematiku ne tretiraju ni druge presude Ustavnog suda FBiH.

Općinski/osnovni sudovi u Bosni i Hercegovini nisu nadležni za ovjeru potpisa na ugovorima i drugim ispravama o pravnim poslovima u oblasti stvarnih i drugih prava te sudovi nemaju pravni osnov za uspostavljanje sudske ovjere potpisa na naznačenim ispravama. Treba znati da općinski organi uprave nisu imali niti sada imaju nadležnost za ovjeru potpisa na ugovorima i drugim ispravama na osnovu kojih se vrši upis u zemljišnu knjigu sticanja, prenosa ili prestanka prava vlasništva ili drugih stvarnih prava na nekretninama.

Notarski propisi u BiH su posebni zakoni i propisi i njima je izričito i na poseban način propisano da notari vrše notarsku obradu isprava o pravnim poslovima te ovjeru potpisa, prepisa i rukopisa, kao i da preduzimaju druge poslove određene

zakonom, pa se imaju primjenjivati te odredbe Zakona o notarima FBiH u pogledu sastavljanja i izdavanja javnih isprava o pravnim poslovima, na osnovu kojih se vrši upis u zemljišnu knjigu sticanja, prenosa ili prestanka prava vlasništva ili drugih stvarnih prava na nekretninama, kao i upis u registar poslovnih subjekata.

Odredbe Zakona o notarima FBiH, iako su bile predmet ocjene ustavnosti, NISU proglašene neustavnim presudama Ustavnog suda u FBiH. Shodno tome, građanima i drugim pravnim subjektima je omogućeno da kod notara u FBiH, odnosno u cijeloj BiH, na osnovu važećih odredbi zakona o notarima, izvrše sastavljanje i izdavanje javnih isprava o pravnim poslovima, na osnovu kojih se vrše upisi u javni registar nekretnina i javni registar poslovnih subjekata”, saopćili su iz Notarske komore FBiH.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno