Naše

Reakcija na izvještaj WHO

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Reakcija na izvještaj WHO – Poštovana redakcijo,
Zaista mi nije namjera da postanem redovan komentator na informacije koje objavljuju mediji pa tako i naš Zenica-blog. Vaša informacija  gdje saznajemo da smo po istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) treći u svijetu po broju smrtnih slučaja koji su direktna posljedica zagađenja okoline je po nas zaista katastrofalan. Ovo je nažalost prirodan i očekivan nastavak priče mog nedavnog komentara o nivou zagađenja koje emituje “naš” Mittal i izjava koji daju njihovi ovlašteni predstavnici. Kada još uzmete u obzir sljedeće činjenice , čovjek se pita može li biti gore. Nažalost, može.
– za ovu cijenu imamo i najveći broj nezaposlenih u Europi, sa najmanjim primanjima takođe u njoj, najveći broj gladnih i siromašnih, sa hiljadama  bivših zaposlenih koji nemaju riješen radno-pravni status itd.itd.
– uopšte ne čudi da se medicinski podaci ne mogu dobiti od nadležnih institucija, pogotovu medicinskih institucija i stručnjaka  jer postoji totalni embargo kada su u pitanju ovi podaci. Odgovor je da se ili ne vrše ovakva ispitivanja ili nema novca za to. Jasno je zašto  je to  tako kada se imaju na umu rezultati koji će se dobiti, pa tako nema ni javnih informacija ni istupa medicinskih stručnjaka koji se bave ovom problematikom. Na žalost nemamo ni medicinskih stručnjaka ni institucija  koje se aktivno bave time. Onda je i jasno zašto se podigne tolika prašina zbog vijesti da je u jajima pronađen Dioxin. Zaboga, uznemirava se javnost i na kraju zašto uopšte mora ju znati sa ćime su i koliko puta preko dozvoljene granice otrovani. Naše je da samo životarimo i male brže umiremo. Da bar riješimo jedan od gorućih problema – nezaposlenost.
Na nedavno održanoj 2.radionici koja je održana pod okrilljem KEAP-a (Kantonalni ekološki akcioni plan koji je fromirao Ze-Do kanton) je postavljeno pitanje kako unaprijediti ovu oblast i primjeniti  to u svakodnevnom životu.

Kompleksna  odgovor je zaista teško dati. Ili nije.
Sve dok je u praksi postojeći model funkcionisanja vlasti teško je očekivati napredak.
– dok god se nadležna ministarstva ,rukovodne pozicije i interesi budu određivali prema interesima vladajućih partija nema napretka.
To znači dok se ne obuzdaju stranački interesi i lobiji, apetiti koji se moraju podmiriti na svaki način, različiti politički interesi, pa “sitni” lični interesi i na kraju naša “legendarna korupcija”, teško je očekivati ikakav napredak u ovoj oblasti.
– na odgovorne funkcije i pozicije se postavljaju stranački, podobni, fino upakovani kadrovi koji nemaju ni znanja ni iskustva za te poslove. Odličan primjer za ovo je naša stvarnost i predizborna kampanja koja je već počela.

Savršeno se znaju vitalni problemi našeg grada, da ne idemo dalje u  okruženje.
1. Nezaposlenost, 1. Iseljavanje stanovnika,1. Ekologija,1.Grijanje,1.Poplave,1.Zdravstvo itd. Namjerno sam stavio sve pod redni br. 1 jer je teško ili nemoguće odrediti prioritet u ovom dugom nizu. Šta nam naši vrli kandidati (ćiji su i dosadašnji  rad i rezultat tako imaginarni) koji preferiraju na pozicije nude. To su prava životinja (psi), igrališta, biciklističke staze i ne mogu se više sjetiti. Ali, oni su politički podobni i poslušni i sutra će provoditi politiku svoje stranke, pa se tako u sarajevskim visoko plačenim klupama nikad neće postaviti pitanje ekologije u Zenici,  iako  nam Sarajevo diktira sadržaj okolinskih dozvola.,  Jasno vam je odmah šta od njih možete očekivati, uredno pojavljivanje na poslu i ubiranje enormnih plata i beneficij a. I ništa više.

Pozdrav redakciji.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno