Biznis

Reakcija Grupacije poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Reakcija Grupacije poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona – Poštovani, Dok je u fokusu javnosti borba za razvoj privrede u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao i za zapošljavanje mladih ljudi, kako od strane privrednika, tako i od strane međunarodne zajednice, koja kroz agendu  i razne programe pomoći, u najvećem gradu Zeničko-dobojskog kantona, u Gradu Zenici evidentne su nažalost suprotne aktivnosti.

Naime, razne opstrukcije, koje su nama privrednicima potpuno neshvatljive se sprovode, i potpuno je nejasno zbog čega se dovodimo u ovako nezavidnu situaciju u odnosu na kolege iz ostalih gradova Bosne i Hercegovine.

Kao glavni argumenti ove naše nezavidne pozicije ističu se sljedeći i najveći problemi:

– kao prvo, neusvajanjem urbanističkog plana koji se čeka u ZDK, već duže od dvije godine ne postoji mogućnost gradnje, čime se nanosi direktna šteta svim stanovnicima našeg kantona. Mnoštvo je neriješenih predmeta, neizdatih građevinskih dozvola, što uveliko usporava privredni razvoj naše zajednice. Građani i privrednici nažalost ispaštaju i čekaju, prema našem mišljenju perfidnu stvar predug vremenski period što ljudima koji zapošljavaju-nama privrednicima je potpuno neshvatljivo. Pojedinci iz državnih institucija zbog vlastite sujete prema nekome dozvoljavaju da tako važan dokument bespotrebno čeka u proceduri usvajanja u ZDK.

Da stvar bude još gora, ni poljoprivrednici ljudi koji na najteži način zarađuju svoj hljeb ne mogu dobiti osnovnu mogućnost – priključenja električne energije na svoj objekat, zbog činjenice da pored urbanističke moraju imati i građevinsu dozvolu, što predstavlja zaista veliki problem svim ljudima koji privređuju na ovaj način.

U susjednim općinama Grada Zenice, zemljište se prodaje po jednu konvertibilnu marku, ne postoji obaveza plaćanja gradskih/općinskih komunalnih taksi (kgz, kn i naknada za uređenje), iako ove obaveze postoje one su svedene na simboličan iznos, ili se pak manifestuju vraćanjem kroz infrastrukturu, asfaltiranje, dovođenje elektro ili mašinskih instalacija.

Suočeni sa ovim problemima, možemo zaključiti da nije nikakvo iznenađenje zbog čega se svugdje više ulaže i gradi u našem okruženju, a najveći grad, ujedno i sjedište kantona nažalost stagnira i zaostaje.

Privrednici koji egzistiraju u Gradu Zenici, suočeni sa ovakvim problemima polako odlaze iz ovog Grada, pri čemu možemo spomenuti primjer „Cimosa“, kao i mnogih drugih.

Nažalost najteža posljedica jeste odlazak mladih ljudi, koji odlaze, što nije nikakvo čudo s obzirom da nemaju osnovnog uvjeta za vođenje normalnog života – vlastitog radnog mjesta.

S nadom da će nova vlast, uspostavljena u našem kantonu, pomoći u rješavanju ovih velikih problema za sve građane našeg kantona, šaljemo Vam iskrene pozdrave,

S poštovanjem,

Dostavljeno Premijeru ZDK, Načelniku Grada Zenica, Svim političkim partijama

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno