Zenica

Reagovanje: Sindikat radnika JP RTV Zenica o izjavi gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Reagovanje: Sindikat radnika JP RTV Zenica o izjavi gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića

Sindikat radnika JP RTV Zenica – Zenica, 26.03.2019.

Udruženju BH novinari
KO Saveza samostalnih sindikata
Regulatornoj agenciji za komunikacije
Zeničkodobojskom kantonu
Međunarodnim organizacijama u BiH
Medijima
Gradskom vijeću Zenica

Predmet: REAGOVANJE

Sindikat radnika JP RTV Zenica u cjelosti odbacuje kao neosnovanu, neopreznu i ničim utemeljenu izjavu gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića izrečenu u programu „uživo“ Televizije Zenica dana 20. marta 2019. godine u kojoj je medju ostalim kazao citiramo: „vi tamo, ja znam da trenutno imate problema vezanih za taj neki stari kadar koji su navikli da ih iz centrale SDA nazovu: to objavljujte! Fuad Kasumović niti će vas kada nazvati niti ništa vi ste gradska Televizija vi ćete pratiti sve aktivnosti Grada , a ostalo šta stignete. “ Stari kadar su novinari koji u ovom mediju rade 20 godina i više, pored nekoliko novinara – pripravnika i tehničkog osoblja koje je u tzv. A produkcijskom timu direktora RTVZ Nandina Škrbića. Direktora je postavio Kasumović odmah po dolasku na poziciju gradonačelnika, i od tada , a sada u već prepoznatljivom stilu iznosi laži i neutemeljene činjenice obmanjivajući putem upravo RTV Zenica zeničku javnost. Pitamo se ko želi uništiti JP RTV Zenica da li kadar koji je od osnivanja TV Zenica 1995.g radio profesionalno bez primjedbi javnosti i politike, ili ljudi kojima je obećano novo preduzeće Centar za informisanje, promociju i kulturu Grada Zenica?

Ovo je još jedan u nizu pritisaka, cenzure i drugih oblika direktnog miješanja u rad novinara, uključujući i svakodnevno filtriranje sadržaja informativnog programa u skladu sa interesima političke opcije na čijem čelu je gradonačelnik Kasumović.

Prema instrukcijama urednika TV programa Sinana Gluhića novinarima je zabranjeno snimati i emitovati u prilozima izjave pripadnika političkih stranaka koje imaju suprotne stavove od Kasumovićevih. Bezbroj je primjera u radu redakcije za to, a medju najeklatantnijim je kada se pomoćnica gradonačelnika Sumea Mjujkanović direktno umiješala u izradu priloga za centralnu informativnu emisiju Zenica info. U tematskim prilozima koji idu u prilog Gradskoj upravi i gradonačelniku druga strana se ne uzima ili vrlo rijetko, a kada se desi da se tretira problem koji ne ide „na ruku“ Gradskoj upravi, onda je druga strana , tj. gradonačelnika obavezna u prilogu.

Gradjani Zenice iz drugih medija mogu saznati informacije koje su „protiv“ rada Gradske uprave i gradonačenika, a s druge strane iz gradske Televizije Zenica vrlo često ostaju uskraćeni za pozitivne informacije koje se tiču rada drugih političkih opcija.

Brojni su i primjeri nepolitičkih pritisaka od strane Uprave RTV Zenica prema radnicima: mobing na koji se oglušuju, postavljanje nadzornih kamera, stranačko zapošljavanje bez konkursa, imenovanja podobnih urednika i producenata bez stručne spreme i ugovora o toj poziciji, zastrašivanje prema novinarima/kama koji se pobune, nametanje novog Pravilnika o radu i Sistematizacije koji se po ,mnogim stavkama kosi sa Zakonom o radu Federacije BiH.

Klasična i teoretska manipulacija medijem RTV Zenica od strane političara ogleda se i u tome da se uoči i tokom predizborne kampanje na prošlogodišnjim Općim izborima gradonačelnik i njegova stranka u centralnoj informativnoj emisiji pojavljuju u nekoliko priloga, koji govore često o asfaltiranju nekoliko stotina metara puta. Dva festivala koja je pokrenula nova Uprava JP RTV Zenica služe takodjer, za promociju gradonačelnika i njegove stranke.

Sve ovo, kao i učestali verbalni i fizički obračuni unutar preduzeća rezultirali su brojnim bolovanjima, za šta se radnici okrivljuju ovih dana putem društvenih mreža sa lažnih profila. Uprava preduzeća je vlasnicima tih profila otkrila lične podatke o radnicima . Radnici se boje za svoj vlastiti život, psihičko i fizičko zdravlje, kao i za egzistenciju. Inače su plaće radnicima smanjene za oko 25%.

Molimo Vas, pomozite nam, prije svega, da sačuvamo svoj život i zdravlje, ali i dostojanstvo novinarske profesije.

S poštovanjem,
Sindikat radnika RTVZ
Predsjednik Benjamin Mostić

Odluku o reagovanju donijeli su radnici na sjednici Sindikata održanoj, 22.03.2019. godine :
Upućeno:
Udruženju BH novinari
KO Saveza samostalnih sindikata Zenica
Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH
Zeničko- dobojskom kantonu
Misiji OSCE-a u BiH
Misiji EU – Odjel za medije
OHR-u
Zeničkodobojskom kantonu
Goranu Bulajiću, predsjedavajućem Gradskog vijeća Zenica
Klubu vijećnika SDA
Klubu vijećnika SDP
Klubu vijećnika Snage centra
Klubu vijećnika SBB
Klubu vijećnika Naše stranke
Klubu vijećnika A-SDA
Nezavisnim vijećnicima
Žurnal, BHT-u, FTV , Dnevni avaz, Al Jazeera Balkans, N1, Oslobođenje, Faktor, Naša riječ, Klix, agencija Anadolija, Fena, Patria, Radio Slobodna Evropa, Radio Federacije, TV1, Zenit, portal 072, TNT, Face TV, RTV Visoko



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno