Politika

Razgovor s povodom: Nezir Pivić, premijer Zeničko-dobojskog kantona – Sretan sam što oživljavamo sajam ZEPS, mjesto susreta privrednika iz BiH i regiona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sa premijerom ZDK Nezirom Pivićem o aktuelnoj situaciji, biznis planovima Kantona, evropskim perspektivama…

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona predvođena Vama, boravila je nedavno u posjeti Republici Turskoj. Možete li nam kazati šta je bio cilj ove posjete i da li možemo očekivati intenziviranje privredne i ekonomske saradnje?

Premijer Pivić: Sa ponosom ističem činjenicu da je Zeničko-dobojski kanton kičma privrednog razvoja Bosne i Hercegovine, a ovaj status je stečen zaslugama naših privrednika, investitora i vrijednih radnika. Privrednici iz Zeničko-dobojskog kantona u svijetu su prepoznati kao sinonim za kvalitet i pouzdanost, a naš kanton zahvaljujući njima kao privredni brend sa zdravom poslovnom klimom.

Zeničko-dobojski kanton je u regionalnom ali i širem geostrateškom kontekstu prepoznat kao mjesto kojem privrednici i investitori vjeruju i u koje sa zadovoljstvom investiraju, svjesni da su njihove investicije sigurne, da su uslovi dobri i da Vlada ulaže napore da privrednu klimu dodatno poboljša. Priliv kapitala, ideja, ljudi, znanja i otvaranje novih radnih mjesta, te sveukupna finansijska, privredna i ekonomska dobrobit kantona, temelj je rada i djelovanja Vlade koju predvodim.

Prilika da naše ideje i privredne potencijale predstavimo nosiocima privrednih i investicionih aktivnosti u Republici Turskoj sa kojom njegujemo odnose mnogo snažnije od prijateljskih, predstavlja ne samo izuzetnu priliku već posebnu privilegiju. Održan je radni sastanak sa delegacijom Privredne komore grada Istanbula i predstavnicima Nezavisnog udruženja industrijalaca i privrednika (MUSIAD). Ovo je bila prilika da turske kompanije i sve nosioce privrednih i investicionih aktivnosti pozovemo da se predstave na predstojećem Zeničkom privrednom sajmu ZEPS koji će se održati u oktobru, nakon pet godina pauze, na njegov 30. rođendan.

Njihov dolazak bi svakako učvrstio i ojačao našu ekonomsku saradnju, jer samo MUSIAD u okviru svoje organizacije broji više od 11.000 članova sa kontakt tačkama u 73 države svijeta, te u svim bitnim finansijskim, ekonomskim i privrednim centrima.

Naša obaveza kao Vlade Zeničko-dobojskog kantona je da ulažemo najbolje od naših znanja, kapaciteta i mogućnosti sa ciljem privlačenja stranog investicionog kapitala koji će dalje jačati našu privredu i ekonomiju.

Kada govorimo o sajmu ZEPS, moram reći da je oživljavanje ovog sajma bilo jedan od ciljeva Vlade koju predvodim, jer je ZEPS jedan od značajnih privrednih simbola našeg kantona, a posebno grada Zenice i zaista sam sretan što smo za veoma kratko uspjeli da pokrenemo ovu priču. Siguran sam da će ZEPS ponovo biti mjesto susreta privrednika iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona. Privreda i investicije su jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Zeničko-dobojskog kantona koju predvodim i očekujem da će sajam ZEPS biti u znaku sklapanja novih partnerstava i poslova, novih investicija te promocije poslovnog ambijenta, resursa i potencijala našeg kantona.

Bosna i Hercegovine stekla je pregovarački status u procesu prijema u članstvo Evropske unije. Kako Vi gledate na to iz pozicije premijera Zeničko-dobojskog kantona i da li se za kantona otvaraju nove privredne i ekonomske prilike slijedom priliva finansijskih sredstava iz fondova Evropske unije?

Premijer Pivić: Pravni poredak Evropske unije je autonomni pravni poredak koji se razlikuje i od pravnog poretka država članica i pravnog poretka međunarodnog prava. Od država članica u tome što države članice ne propituju pravne propise Evropske unije i što Evropska unija ima vlastitu instituciju sudske vlasti – Sud pravde Evropske unije koji preispituje pravne propise koje usvajaju institucije Evropske unije. Od pravnog poretka međunarodnog prava razlikuje se u tome što se pravo Evropske unije primjenjuje i na države članice, ali i na fizička i pravna lica. Najvažnije je kazati da se taj autonomni pravni poredak Evropske unije temelji na posebnom odnosu u pitanju regulatornih kompetencija sa državama članicama, a koji je uređen Osnivačkim ugovorima.

Institucije Evropske unije na osnovu toga usvajaju uredbe, izdaju direktive i donose odluke kojim uređuju oblasti i nalažu državama članicama određena ponašanja i usklađivanja u tim oblastima. Navedene oblasti obuhvataju cjelokupnu pravnu infrastrukturu od krivičnog prava, privrednog prava pa do ustavnog prava.

Iz toga se izvodi dalje obaveza država članica da svoje pravne propise usklade sa pravnom stečevinom Evropske unije. Usklađenost pravnih propisa država članica sa pravnom stečevinom Evropske unije ocjenjuje Sud pravde Evropske unije. Dakle, radi se o vrlo strogom i zahtjevnom sistemu koji traži potpunu usklađenost.

Sa time u vezi, sticanje pregovaračkog statusa je uspjeh kojim se otvaraju nove prilike ali su stečene i nove obaveze koje znače obiman posao za nosioce vlasti na svim nivoima. Zeničko-dobojski kanton je trajno posvećen ostvarivanju punopravnog članstva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Našu posvećenost potvrđujemo kroz konstruktivno učešće u Radnom tijelu za provođenje Plana rasta za Zapadni Balkan, te redovnom i urednom ispunjavanju svih dužnosti i zadataka koji su postavljeni pred nas.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona spremno će dočekati i sve buduće izazove, te otkloniti sve prepreke koje eventualno mogu da se nađu na putu brzoj i efikasnoj realizaciji finansijskih aranžmana iz fondova Evropske unije. Duboko sam uvjeren da će stečeni pregovarački status sa svim prednostima koje nosi dati dodatnu snagu privrednim i ekonomskim aktivnostima u Zeničko-dobojskom kantonu.

Svečano je otvorena rekonstruisana i proširena zgrada Općinskog suda u Zenici. Ovo je još jedan u nizu projekata koje Vlada Zeničko-dobojskog kantona realizira u saradnji sa Evropskom unijom i Visokim sudskim i tužilačkim vijećem Bosne i Hercegovine.

Premijer Pivić: Vlada Zeničko-dobojskog kantona koju predvodim čvrsto je opredjeljena da u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa vlastitim financijskim kapacitetima realizira projekte sa ciljem obnove postojeće i izgradnje nove infrastrukture neophodne za efikasan rad i funkcionisanje sudske vlasti i tužilaštva.

Koristim priliku da se u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona zahvalim institucijama Evropske unije koje u kontinuitet daju nemjerljiv doprinos reformskim procesima u Bosni i Hercegovini, te stoje kao naš najvažniji partner i podrška u procesu stjecanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Obnovljeni i prošireni objekat Općinsko suda u Zenici još je jedan u nizu projekata koje u saradnji sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona i Visokim sudskim i tužilačkim vijećem Bosne i Hercegovine realiziraju institucije Evropske unije. Podsjećam da su prethodno realizirani projekti novih objekata Općinskog suda u Olovu i Žepču te Kantonalnog tužilaštva u Zenici.

Duboko svjesni pravne i političke težine stečenog statusa pregovarača sa Evropskom unijom kao i obima posla koji stoji pred vlastima u Bosni i Hercegovini, Vlada Zeničko-dobojskog kantona nastavit će da ulaže napore sa ciljem da ostane lider u svim reformskim procesima, pa tako i u procesu revitalizacije i izgradnje ključne infrastrukture sudske vlasti i tužilaštva.

Početkom marta mjeseca ove godine Ured za borbu protiv korupcije predstavio je registre zaposlenih i imenovanih lica u Zeničko-dobojskom kantonu. Šta konkretno ovo znači i da li planirate provoditi nove zakonodavne i druge aktivnosti u borbi protiv korupcije?

Premijer Pivić: U registru zaposlenih, između ostaloga, sadržani su podaci o zaposlenim, radnom mjestu, kao i iznos visine plaće koju primaju. U registru imenovanih lica navedene su između ostaloga javne funkcije koje obavljaju i visina plate/financijske naknade koju primaju. Napominjem da su oba registra javno dostupna na web stranici Vlade Zeničko-dobojskoj kantona.

Vlada koju predvodim ima visoki nivo svijest o činjenici da borba protiv korupcije nema alternativu ali i da moramo predano raditi sa ciljem vraćanja povjerenja građana u institucije vlasti. Registri nam daju potrebe alate putem kojih umanjujemo koruptivne rizike ali i jačamo povjerenje građana u institucije vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu.

Naredni korak je usvajanje Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija kojim se utvrđuje obaveza izabranih i imenovanih lica da prijave zatečenu imovinu i prihode te prijave porijeklo imovine, promjenu imovine i prihode kao i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije. Zakon se između ostaloga temelji na principu da nosioci javnih funkcija kao i druga lica obuhvaćena ovim zakonom moraju da postupaju pravilno, zakonito i da svu svoju imovinu i imovinske interese kao i njeno porijeklo učine dostupnim javnosti.

U procesu pripreme je i Zakon o sprječavanju korupcije u Zeničko-dobojskom kantonu koji će za cilj imati uvođenje novih antikoruptivnih alata, dodatno smanjivanje koruptivnih rizika i uređenja pozicije Ureda za borbu protiv korupcije kao nosioca ovih procesa. Dakle, Vlada Zeničko-dobojskoj kantona preduzima sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u borbi protiv korupcije.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno