Info

Ratnim zločincima u BiH 2008 godina zatvora

Ratnim zločincima u BiH 2008 godina zatvora
Ratnim zločincima u BiH 2008 godina zatvora
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ratnim zločincima u BiH 2008 godina zatvora- Počiniteljima ratnih zločina na području Bosne i Hercegovine Sud BiH u proteklih je deset godina izrekao kazne od ukupno 2008 godina zatvora i pravomoćno osudio 215 odgovornih za ta teška kaznena djela, no velik broj počinitelja i dalje je daleko od procesuiranja, a izvjesno je kako će zbog protoka vremena velik broj njih ipak izbjeći zaslužene kazne, istaknuli su u srijedu u Sarajevu suci tog suda.

Na obilježavanju desete obljetnice uspostave posebnog odjela za ratne zločine pri Sudu BiH njegova predsjednica Meddžida Kreso kazala je kako je, unatoč svim ograničenjima, osporavanjima i zaprekama u radu, taj odjel svojim djelovanjem jasno pokazao odlučnost da procesuiranjem počinitelja ratnih zločina ujedno spriječi ‘održavanje mržnje i žestokog nacionalizma koji bi vodili novim sukobima’.

‘Uspostavom odjela za ratne zločine pri Sudu BiH država je pokazala jasnu spremnost za procesuiranje ovakvih kaznenih djela’, kazala je Kreso.

Odjel za ratne zločine pri Sudu BiH uspostavljen je i kako bi procesuirao slučajeve koje je bosanskohercegovačkom pravosuđu prepustio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Kazneni zakon BiH također je prilagođen pravnim standardima koje u svom radu primjenjuje ICTY kroz svojevrsnu mješavinu anglosaksonskog i kontinentalnog prava pa su stoga tijekom prvih pet godina njegova rada u sudskim vijećima radili i strani suci kako bi kolegama iz BiH pomogli u suočavanju s izazovima kombiniranja različitih pravnih škola.

Konačan rezulat je da su tijekom deset godina u prvostupanjskom postupku izrečene 154 presude.
Na temelju prvostupanjskih postupaka uslijedilo je 137 pravomoćnh presuda kojima je osuđeno 215 osoba, a oslobođena je 51 osoba.

Sudac Davorin Jukić, koji je od prvog dana osnutka odjela za ratne zločine angažiran u njegovom radu, kazao je kako presude izazivaju različite komentare jer je to odraz dubokih podjela koje su i danas karakteristika BiH, ali je istaknuo kako to suce neće odvratiti od njihove zadaće čiji je prvenstveni cilj osigurati pravdu za žrtve koje su pretrpjele nezamislive patnje.

‘Teško je shvatiti da su ljudi jedni drugima bili u stanju pričiniti takva zla’, kazao je Jukić dodavši, međutim, kako, bez obzira na sve napore koji se ulažu, pravda neće stići sve odgovorne.

‘Ratni zločini ne zastarijevaju, no vrijeme i biološki zakoni nisu na našoj strani i jasno je da nikada neće biti procesuirani svi koji su te zločine počinili’, kazao je Jukić.

Prema procjenama koje je ranije objavila misija OESS-a u BiH, u toj zemlji postoji oko tisuću i tristo neriješenih slučajeva ratnih zločina u kojima se, u statusu osumnjičenika za ta kaznena djela, spominje čak osam tisuća osoba.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno