Biznis

Rat Rusije i Ukrajine izazvao veliki rast cijena nafte u svijetu

Podijeli ovu vijest:

Rat između Rusije i Ukrajine izazvao je skok cijena nafte, a raste i strah od moguće nestašice ponude tog energenta, javlja Anadolu Agency (AA).

Cijena nafte na međunarodnoj berzi nafte Brent iznosila je 117,01 dolar po barelu, što je za 3,64 posto skuplje u odnosu na prethodni dan i rekordna cijena u proteklih devet godina.

Na američkoj berzi West Texas Intermediate (WTI) cijena barela sirove nafte iznosi 114,50 dolara i to je povećanje od 3,53 posto u odnosu naprethodnu sesiju.

U proteklih sedam dana, odnosno od trenutka kada je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini, Brent je porastao na 117 dolara, što je povećanje od 19,3 posto.

Porast cijene nafte potaknut je novim sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Rusiji, kao i mogućim kontrasankcijama Rusije, što povećava zabrinutost zbog poremećaja u opskrbi tržišta.

Nekoliko zapadnih energetskih kompanija povuklo je učešće u ruskim naftnim i gasnim projektima.

ExxonMobil, BP, Shell i Equinor objavili su svoje planove za izlazak iz zajedničkih ulaganja i projekata u Rusiji, a TotalEnergies se također složio da više ne ulaže u nove projekte u toj zemlji.

Podaci Uprave za energetske informacije pokazuju pad od 0,6 posto u američkim komercijalnim zalihama sirove nafte.

Zalihe su pale za 2,6 miliona barela na 413,4 miliona barela, a očekivao se porast zaliha za 2,8 posto.

U međuvremenu, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusija pristali su da se pridržavaju trenutnog plana povećanja proizvodnje za 400.000 barela dnevno. Grupa OPEC+ saopćila je da postoji dovoljna ponuda na tržištu da se zadovolji potražnja.

Od jula prošle godine, glavne zemlje proizvođači su postepeno povećavale proizvodnju sirove nafte.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno