Biznis

Raste izvoz namještaja i drugih finalnih proizvoda od drveta iz FBiH

Raste izvoz namještaja i drugih finalnih proizvoda od drveta iz FBiH – Izvoz namještaja iz Federacije BiH u 2017. godini veći je za 12 posto u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 303.174.623 KM.

Prema analizi Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH), ukupan izvoz iz FBiH drveta, proizvoda od drveta, namještaja i drugih finalnih proizvoda iznosi 778.751.258 KM što je za osam posto više nego u 2016. godini.

“Međutim, još uvijek veliki udio u izvozu imaju ogrijevno drvo, trupci, rezana građa lišćara i četinara, i to oko 60 posto od ukupnog izvoza, a od toga su proizvodi šumarstva 15 posto i rezana građa 28 posto što je za proizvođače finalnih proizvoda problem jer nemaju dovoljno sirovine, a njihova proizvodnja je izvozno orijentisana”, kazala je za Fenu sekretar Grupacije šumarstva i prerade drveta u PKFBiH Šemsa Alimanović.

Napomenula je da je potrebno iznaći modus da bi se obezbijedila dovoljna količina sirovine i rezane građe i usmjerila preduzećima drvoprerade u FBiH.

“Važno je reći da u vrlo teškim ekonomskim uslovima i bez podrške države preduzeća iz ovog sektora postižu dobre rezultate. Dostupnost sirovine i adekvatna podrška omogućili bi bolju konkurentnost i veće izvozne šanse domaćih proizvođača”, navela je Alimanović.

akta.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem