Biznis

Rastao broj kompanija, ali pale izvozne aktivnosti ZDK-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rastao broj kompanija, ali pale izvozne aktivnosti ZDK-a – Općina Žepče je jedan od najrazvijenijih u ZDK-u, prema izračunu indeksa razvijenosti Federalnog zavoda za planiranje razvoja (FZZPR) u 2016. Na posljednjem mjestu je općina Vareš. Prema pokazateljima Federalnog zavoda za planiranje razvoja u ovom Kantonu u 2016. godini ostvareni su porezni prihodi u iznosu od 48 milijuna KM, što je u odnosu na prošlu godinu više za 8,8%.

Povećanje plaća zabilježeno je u većini općina ZDK-a. U Općini Doboj –Jug za 10,5 posto, a u Visokom za 8,5 posto. Najveći broj nezaposlenih lica registriran je u općinama Zenica (5,9% od ukupnog broja nezaposlenih u FBiH) i Visoko (1,9%), dok je najmanji broj nezaposlenih osoba registriran je u općinama Doboj – Jug (0,2%) i Usora (0,2% od ukupnog broja nezaposlenih u FBiH).

Smanjenje broja nezaposlenih registrirano je u svim općinama ZDK, a najviše općinama Doboj- Jug za 12,0% i Usori za 11,9%, a najmanje u Žepču za 1,0%. Ovaj kanton je jedan od značajnijih u FBiH po industrijskoj proizvodnji, ali ona je u 2016. imala pad po stopi od 2,1%. Najveći doprinos padu dala je proizvodnja proizvoda za široku potrošnju (pad za 20,7%).

Ipak statistika pokazuje da je ukupan broj poslovnih subjekata u ZDK u 2016. bio viši za 6,1% u odnosu na prethodnu godinu. U ZDK-u je broj pravnih lica bio 6.312, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 2,9%. Broj registriranih obrtnika u ZDK iznosio je 6.774 što je više za 13,7% u odnosu na 2015. godinu. Akta

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno