Info

Rast cijena mesa

U avgustu je za razliku od prethodnog mjeseca došlo do porasta određenih cijena proizvoda.

Tako je, primjer, u FBiH poskupila riža koja sada 3,9 KM.

Riža je, pak, među usporednim gradovima u Federaciji BiH najskuplja u Mostaru i iznosi 5 KM, dok je najjeftinija u Orašju i iznosi 2 KM, piše Večernji list.

Kada govorimo dalje o proizvodima koji su poskupjeli u mjesec dana, veće su i cijene junećeg mesa od buta kosti koje je poskupjelo za 10 feninga i sada stoji 12,9 KM po kilogramu.

Poskupjela je i piletina koja stoji 4,6 KM po kg, a od svih gradova je najskuplja u Širokom Brijegu gdje stoji 6,2 KM, dok je najjeftinija u Zenici gdje iznosi 4,1 KM po 1 kg.

Skuplja riba

Poskupjela je i riba, pa tako pastrmka iznosi 9,9 KM i skuplja je za 30 feninga nego prošli mjesec.

Pastrmka je najskuplja u Bihaću gdje košta 10,4 KM, dok je najjeftinija u Širokom Brijegu i Travniku gdje je 9 KM.

Svinjsko meso s kostima ostalo je na istom nivou kao i prošlog mjeseca te iznosi 8,9 KM.

Iste su cijene ostale brašna, hljeba, mlijeka u odnosu na prethodni mjesec. Što se tiče nižih cijena, odnosno pojeftinjenja na nivou Federacije, niže cijene su tvrdog sira koji je jeftiniji za 40 feninga i iznosi 10,2 KM.

Jeftini je i industrijski proizveden maslac čija je cijena sada 17,1 KM. Maslac je najskuplji u Širokom Brijegu gdje iznosi 18,5 KM, dok je najjeftiniji u Goraždu gdje je 16,1 KM. Niže su i cijene pasulja (4,8 KM), krumpira (0,9 KM), kave (12,3 KM)…

Sir i piletina jeftiniji

U odnosu na početak ove godine, riža je poskupjela za 30 feninga. Svinjsko meso je jeftinije za 30 feninga nego na početku godine, a isto toliko je jeftinija i piletina. Tvrdi sir je jeftiniji skoro za jednu marku u odnosu na siječanj ove godine. Isto toliko je jeftiniji i grah.

Cijene drugih proizvoda su više manje iste u ovih devet mjeseci. Bez obzira što je već odavno počela nabava drva za ogrjev i ugljena, cijene su ostale iste kao i prošli mjesec.

Što se tiče ostalih stavki, poskupjelo je muško šišanje za 20 feninga, dok je pranje kose s feniranjem ostalo isto. Kažimo i to kako su pojeftinile i dječje pelene za jednokratnu upotrebu u odnosu na prethodni mjesec.

(Večernji.ba)

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem