Kultura Politika

Rasprava o stanju kulture u Zenici: Problem je neriješeno pitanje finansiranja u cijeloj BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnici kulturnih institucija i zanimanja u Zenici su razgovarali o kulturi grada, a kao glavni problem teme tribine, koju je organizovala Naša stranka, krio se u neriješenom dugoročnom finansiranju institucija kulture u državi.

Javna tribina je održana u zgradi Starog pozorišta Zenica s ciljem očuvanja i razvoja kulture u gradu Zenica, a organizatori su kazali da na ovaj način žele bitne teme staviti u fokus javnosti.

“Ova javna tribina je organizovana u sklopu stalnih aktivnosti Naše stranke, kojima želimo bitne teme staviti u fokus javnosti, pokrenuti dijalog sa stručnjacima, prepoznatim i istaknutim osobama iz različitih oblasti javnog i kulturnog života, kao i dati svim građanima priliku da i sami pokrenu dijalog, iznesu svoje mišljenje, postave pitanje i time uzmu aktivno učešće u društvenom životu grada. Vjerujemo da kroz aktivan dijalog potičemo pluralizam mišljenja, te utičemo na aktualizaciju bitnih tema u javnom prostoru”, izjavili su organizatori tribine.

Učesnici javne tribine su bili književnik i direktor Muzeja grada Zenice Adnadin Jašarević, glumac i direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, nastavnica i dirigentica Kamernog simfonijskog orkestra Zenica Amna Husejnagić, sociolog Sead Pašić, kao i direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce.

Tokom diskusije istaknuto je neriješeno dugoročno finansiranje institucija kulture u državi, jer mnoge institucije kulture nisu uključene u zvanične budžete gradova, kao i nedovoljan strateški poticaj od strane nadležnih organa za očuvanje i razvijanje kulturnih institucija, a samim time i razvoj institucionalne kulture u Bosni i Hercegovini.

Također, razgovaralo se o mogućnosti profesionalizacije Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, potrebi uvrštavanja obavezne posjete svim kulturnim institucijama tokom školske godine u nastavni plan i program, te da li je neophodno imati plan strateškog razvoja kulturne djelatnosti u cilju očuvanja identiteta našeg društva, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

“Ovo nije naša prva javna tribina, i u budućnosti želimo nastaviti organizaciju ovakvih događaja, jer je primijetno da građani žele biti dijelom društvenog dijaloga. Ovim putem želimo da potaknemo i motiviramo sve organe vlasti, na svim nivoima da daju bezrezervnu podršku našim kulturnim institucijama. Smatramo da su te institucije temelj našeg identiteta, a mogu biti i ogroman potencijal za razvoj našeg društvenog prosperiteta”, zaključili su organizatori tribine.

Autor: E.Mehić/klix.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno