Biznis

Raspotočje: Proizvodnja za 60 dana

Aktivnosti na otvaranju novih radilišta u jami Raspotočje zeničkog Rudnika mrkog uglja odvijaju se planiranom dinamikom, a neki od radova napreduju i brže od planiranih, tako da se prva manja, ali stalna proizvodnja, može očekivati već za 60 dana.

-Radovi idu planiranom dinamikom, a sa sanacijom stanja u jami odvijaju se i radovi na pripremi novih otkopnih polja. Možemo očekivati da ćemo uskoro dnevno izvoziti oko 150 tona sa pripremnih radilišta, a naš končan cilj je proizvodnja sa mehanizacijom i metodom širokočelnog otkopa.
Već u februaru ćemo početi sa ubacivanjem širokočelne mehanizacije koja bi početkom naredne godine trebala da bude u punom eksplatacionom ciklusu i jama Raspotočje će tada imati proizvodnju od oko 1.100 tona visokokvalitetnog uglja – rekao je za Agenciju FENA Esad Čivić, direktor RMU Zenica.

Pored problema koji su ih zadesili, Uprava rudnika je uspjela da izvrši sve obaveze prema rudarima i zaposlenicima. Tako su u protekloj godini isplaćene sve plaće, sa prosjekom na nivou preduzeća od 960 KM, isplaćen je regres u iznosu od 907 KM, tradicionalna nagrada povodom Dana rudara od 300 KM, a svi zaposleni imaju plaćenu naknadu za topli obrok u iznosu od 15 KM po radnom danu.

Rudnik Zenica je uspio da izmiri i sve zakonske obaveze, kao i da ispuni dogovorene obaveze prema Kantonalnom zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK-a u vezi  plaćanja zaostalih dugovanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem