Zenica

Raspotočje danas: Cvijeće, suze i sjećanje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas se navršava godina dana od rudarske nesreće u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, u kojoj su, od posljedica gorskog udara, živote izgobila petorica rudara, Mehmedalija Halilović, Mehemed Dizdarević, Hajrudin Bradarac, Fejzo Isaković i Fahir Halač.

U pogonu Raspotočje položeno je cvijeće na spomen obilježje poginulim rudarima u prisustvu članova Uprave Rudnika, porodica poginulih rudara, predstavnika „Elektroprivrede“ BiH, kao i Sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH. Direktor Rudnika Zenica Esad Čivić je ukazao da nadležni u vlasti, društvo i država moraju iskazati više senzibiliteta za rudarski posao i stanje u kojem se nalaze rudnici.

Sa svoje strane, Rudnik je u skladu sa mogućnostima i preuzetim obavezama ispoštovao obećanje i porodicama stradalih rudara gotovo u cijelosti izmirio materijalna sredstva, ali gubitak članova porodice je nenadoknadiv i svoju bol porodice će nositi dok su žive.

Predsjednik federalnog rudarskog sindikata Sinan Husić je istakao da se neće odustati od sporazuma koji predviđa značajnija ulaganja u rudnike, a posebno dio koji se odnosi na pogon Raspotočje.

– Naša sjećanja ne blijede, a bol i praznina su sve više prisutni. Ovo kao da je jučer bilo. Nadam se da vlast neće zaboraviti našu djecu – opisala je svoje današnje stanje Mirzeta Bradarac, supruga stradalog rudara Hajrudina.

Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježje, na kojem se pored imena ovih pet rudara nalaze i imena stradalih rudara u ovoj jami u nesreći iz 1982.godine, prigodnim riječima članovima porodica i rudarima govorili su Mehmed Oruč, Nevzad Ikanović, Esad Čivić i Sinan Husić.

– Mi smo u tragediji koja nas je zadesila izgubili pet hrabrih, pet čestitih poštenih komorata, najveći gubitak su doživjele njihove porodice, ali veliki gubitak je doživio kolektiv rudnika Zenica. Gubitak najbližih ne može i neće se moći nikada nadoknaditi, mi smo obaveze koje smo preuzeli u dobrom dijelu ispunili, ali apelujem na sve one koji su zaduženi, u društvu i u državi, za položaj i status rudara da ih dotakne ovaj današnji dan i da se prema rudarima ophode kako zaslužuju – kazao je Čivić.

Težak položaj zeničkih rudara i uvjeti rada u svim jamama zeničkog rudnika je postao još teži nakon teške nesreće. Jama Raspotočje još nije u normalnom proizvodnom lancu Elektroprivrede, jer za njen oporavak treba uložiti sredstva za modernizaciju i bolju sigurnost svih zaposlenih koji svakodnevno silaze u ovu jamu.

Jedan iz grupe rudara koji je preživio tragediju od 4. septembra, Muhamed Šabić, sa suzama u očina,kao i prije godinu dana,podsjeća da odgovorni u vlasti rudarima trebaju pomoći i barem pokušati spoznati u kakvim uslovima rade i prehranjuju svoje porodice.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno