Politika

Raspodjela vlasti: Saznajemo koja dva ministarstva u Vladi ZDK Šestorka predaje HDZ-u

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delegacije SNSD-a i HDZ-a BiH okončale su sastanak stranačkih delegacija u Banja Luci, nakon kojeg su najavili finalizaciju dogovora o formiranju Vijeća ministara BiH na sastanku SNSD-a, HDZ-a i stranaka “Osmorke” koji će biti održan u četvrtak. Kako saznajemo od kolega novinara koji su postavljali pitanja na kraju sastanka moglo se čuti i kako će HDZ u Zeničko-dobojskom kantonu ipak biti u vlasti.

Naš izvor blizak “Šestorki” iz ZDK koja je napravila većinu od 18 zastupnika tvrdi kako će HDZ-u pripasti dva ministarstva i to Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice koje je bilo namjenjeno NES-u koji će sada ostati umjesto obećana dva na jednom ministarstvu, te Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport koje će HDZ-u ustupiti SDP.

Zanimljivo je da isti izvor tvrdi kako je DF dao “prećutnu” saglasnost za ovakav razvoj situacije u podijeli izbornog plijena i da je zadržao ranije obećana dva ministarstva i to Ministarstvo finansija i Ministarstvo za boračka pitanja.

Lider HDZ-a Dragan Čović potvrdio je također da bi u četvrtak trebalo da budu završene aktivnosti kada je u pitanju formiranje vlasti na državnom nivou, izrazivši nadu da će do kraja godine biti formirano Vijeće ministara BiH.

-Nadam se da ćemo i na razini FBiH također uspjeti kroz idući tjedan završiti naša dogovaranja s predstavnicima osam stranaka. Vjerujem da će Središnje izborno povjerenstvo uraditi svoj posao korektno. Očekujem da struktura Doma naroda FBiH, imenovanje predsjednika FBiH i zamjenika, da to također imamo u procedurama idući tjedan, tako da i taj dio vlasti prati ovo što dogovaramo na razini Vijeća ministara BiH – izjavio je Čović.

Visoko.co.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno