Politika

Raspad HDZ-a u ZDK? Vareš, Kakanj i Tešanj bojkotovali izbore

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović raspustio Kantonalnu organizaciju HDZ BIH Ze-do, te imenovao povjerenika Matu Zovko, smatrajući kako će to biti bolje za ovu stranku, preočito je da stvari ne idu zacrtanim planovima i da tlo izmiče i Zovki i Čoviću.

Naime, jučer je u Žepču održana kantonalna izborna skupština ove stranke, na kojoj se nije pojavilo 40% pozvanih izaslanika. Izbornu skupstinu su bojkotovali Vareš, Kakanj, Tešanj, brojni izaslanici iz Žepča i još nekoliko izaslanika.

Naime, pored odluke stožernika Čovića, donesena je i odluka o ključu izbora izaslanika za izbornu skupštinu po prijedlogu Mate Zovke. Po istoj, od ukupno 130 izaslanika za 8 općinskih/gradskih organizacija, samo Žepče daje čak 71 izaslanika (55%), što je i više nego očito nepravedno prema drugih 7 općinskih organizacija koji svi zajedno delegiraju 59 izaslanika (45%). Tako npr. Zavidovići i Tešanj daju 4 izaslanika, Vareš 7, Kakanj 9 itd.

“Zar Čović i Zovko misle da samo Žepče daje glasove HDZ-u? Ovakav način pokazivanja sile i nadmoći, ne može donijeti ništa dobro HDZ-u koji nikada više neće imati snagu koju je imao.”-ističe sagovornik iz Zenice za scena.ba, koji također nije želio otići na izbornu skupštinu.

Od našeg sugovornika saznajemo, da županijskoj izbornoj skupštini nije prisustvovao ni izaslanik u Domu naroda BiH i
Ivo Tadić, načelnik Vareša Zdravko Marošević, bivši ministri i zastupnici, niti jedan od kantonalnih direktora, Mladeži HDZ-a i brojni drugi dužnosnici ove stranke u ZDK.

Zanimljiva je i činjenica da u novom Kantonalnom odboru je čak 15 Žepčaka, a Vareš, Tešanj i Kakanj su trebali dati po jednog člana, zbog čega i nisu došli na skupštinu. Činjenica je i to da su preostalih nekoliko članova KO, privjesci Mate Zovke i ne mogu utjecati ni na jednu odluku u novom odboru. Kantonalni odbor je totalno izgubio svoju svrhu, ugašena je svaka vrsta pluralizma u manjinski hrvatskim općinama, koji su očekivali podršku a ne omalovažavanje i pokazivanje sile i nadmoći.

Uostalom, kantonalna skupština se i nije morala održati, svakako je ranije sve bilo poznato kao i kad se birao Općinski odbor Žepče, a činjenica da nije bilo rasprave niti se ko javio za riječ.

Preočita je i činjenica, da smjenom Tadića i osoba bliskih njemu, HDZ BiH gubi gotovo polovinu članstva i simpatizera u Zeničko-dobojskom kantonu.

Izvor: Scena.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno