Najava dešavanja

Ramazanska vaktija 2015. za Zenicu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Akšam namazom (srijeda, 17.06.) počinje muslimanski mjesec posta i pojačanog ibadeta – Ramazan. Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara kojeg muslimani provode u obaveznom postu. Punoljetni i zdravi muslimani i muslimanke poste ramazan od zore do zalaska sunca.

– Neka nam svima ramazan prođe u predanim ibadetima i iskrenoj i dubokoj pobožnosti. Otvorimo svoja srca i u njih primimo blagodati ovog mjeseca. Neka nam naša dobra djela budu putokazi u činjenju dobra našim najmilijim – poručio je u ramazanskoj poruci reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.  On je uoči ramazana pozvao vjernike da čine sve što mogu da bi se zbližili sa svojom braćom i sestrama, rodbinom i prijateljima.

– Pružimo ruku samilosti siromašnim i prognanim, nevoljnicima i bolesnicima. Nemojmo zaboraviti da oni imaju svoj udio u onome što je nama Uzvišeni darovao – istaknuo je.

Reis Kavazović podsjeća da je muslimane Uzvišeni pozvao da poste da bi bili bogobojazni i svoju vjeru upotpunili. U sljedećih 29 dana ramazana, naveo je, potvrđivat će svoju opredijeljenost za slijeđenje uzvišenih principa vjere, isključivo i jedno zbog Allahove odredbe da to čine, nadajući se Njegovoj velikoj nagradi.

– To je veliko dobro za nas, radost za naše duše, umorne od dunjalučkih briga i odmor za tijela. U ramazanu ćemo učiti Kur’an, uživati u milozvučju njegovih ajeta i diviti se mudrosti njegovih poruka. Prisjetit ćemo se i snage zajednice muslimana na Bedru i biti inspirirani da i mi tome jedinstvu težimo, srcem i dušom. U ramazanu ćemo osjetiti i djelić slasti oslobođenja i povratka domu, koji su osjetili prvi muhadžiri Meke – naglasio je. Reis je poželio puno ramazanskog dobra i bereketa muslimanima u BiH i Sandžaku, Hrvatskoj, Slovenji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori uz riječi ramazan šerif mubarek olsun.

Zenicablog vam donosi ramazansku vaktiju za Zenicu, prema podacima sa Rijaset.ba.

vaktija2015c



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno