Ljudi

Ramazanska praksa: Svoju priliku da bude teravih-imam uz hafiza Rafunu, Abdulah opisuje kao vrijednu zahvalnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ramazanske prakse su dio aktivnosti tokom kojih učenici i studenti medresa i teoloških fakulteta stiču prva iskustva i primjenjuju svoja znanja.

Tokom mjeseca ramazana ćemo donositi priče sa ramazanskih praksi učenika i učenica, studenata i studentica koji su teravih-imami, predavači, muallimi i muallime u džematima širom Bosne i Hercegovine i dijaspore.

Abdulah Mujezinović, učenik trećeg razreda Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu je teravih-imam u džematu Blatuša u Zenici.

Riječ je o džematu koji broji približno 800 članova pa ovu priliku da, kao pomoćnik imamu hafizu Sulejman-ef. Rafuni, predvodi teravih-namaz i uči mukabelu, Abdulah smatra vrijednim istinskog osjećaja zahvalnosti.

– Raditi u ovom džematu i biti dio ovog zajedničkog napora u svrhu približavanja Allahu, dž.š, za mene je velika čast i privilegija. Pomažem hafizu Rafuni kojem ovom prilikom zahvaljujem na ukazanoj prilici da osjetim slast imamskog poziva kao učenik medrese – kaže on.

Praksa i njena edukativna dimenzija

Zahvaljujući ramazanskoj praksi, kako svoju opisuje Mujezinović, uviđa važnost ličnog angažmana i posvećenosti svojim dužnostima.

– Svakodnevno sam svjedok marljivog i požrtvovanog rada naših članova džemata, a to me dodatno motivira da budem što bolji u svojim obvezama – ističe Mujezinović.

Ramazan razumijeva kao posebnu školu u kojoj se po Božjem programu savladavaju sve strasti kojima je čovjek sklon.

– On nas uči da na putu dobra ne smijemo stati te da poticaj i inspiraciju tražimo upravo u ramazanskim propisima posta, molitve i izdvajanja za potrebite kako bismo potvrdili svoje vjerovanje i svoj moral svjesni da je naše samo ono što udijelimo, a ne ono što za sebe zadržimo – govori on.

Nekoliko konkretnih postupaka

Sa nama je podijelio jednu naviku koje se drži nastojeći voditi računa o kontinuitetu činjenja dobra.

– Odlučio sam odvojiti 30KM još prije ramazana. Svaki dan bih jednu marku dao u sergiju nekog džemata ili nekom udijelio na ulici. Time stvaram neku naviku koja nije velika, ali je kontinuirana i mislim da je tako i bolje. Mislim da je bolje jedna marka svaki dan nego stotina jednom godišnje – pojašnjava Mujezinović.

Kaže da se prilikom obavljanja ramazanske prakse trudi biti prisutan i fokusiran na svaki trenutak. Kako navodi, upravo u ovim trenucima, kada su um i tijelo umorni, treba biti još snažniji u svojoj volji i predanosti.

– Želim pozvati sve druge učenike medresa i članove Zajednice da u ovom mjesecu ramazanu budemo još posvećeniji svojim dužnostima i obavezama. Neka nam ovaj mjesec bude motivacija za daljnji napredak i razvoj. Neka nam svaki trenutak bude prilika da se približimo Allahu, dž.š. – poručuje Abdulah Mujezinović, teravih-imam u zeničkom džematu Blatuša.

(Preporod.info)Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno