Uncategorized

RAK: U 2016. smanjene cijene poziva, a šta nas čeka u 2017?

U 2016. smanjene cijene poziva, a šta nas čeka u 2017
U 2016. smanjene cijene poziva, a šta nas čeka u 2017
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

RAK: U 2016. smanjene cijene poziva, a šta nas čeka u 2017?- Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) realizirala je postavljene strateške ciljeve i planirane aktivnosti.

Kao institucija BiH opravdava svoje postojanje, prvenstveno u vezi sa zaštitom interesa krajnjih korisnika usluga koje reguliraju, ali i razvoja sektora komunikacija u cjelini.

Generalni direktor RAK-a Predrag Kovač danas je na godišnjoj press konferenciji istaknuo da su jednakim intenzitetom radili u svim oblastima iz njihove nadležnosti.

Podsjetio je da su tako u oblasti telekomunikacija u junu primijenili set mjera koje su imale za cilj smanjenje cijena u mobilnoj i fiksnoj telefoniji. Primarni cilj je bio razvijanje konkurencije na tržištu te stvaranje pogodnosti za krajnje korisnike.

“Mogu potvrditi da smo u tome uspjeli. Cijene poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama, koje operatori primjenjuju od 1. juna 2016. niže su od šest do 30 posto, u zavisnosti od telekom operatora i paketa usluga koji su u ponudi”, naglasio je.

Kovač ističe da su izjednačene cijene za pozive iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama s cijenama poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži.

Usklađene su i cijene poziva iz mobilne mreže prema fiksnim i mobilnim mrežama u inozemstvu s graničnom cijenom; produžen rok trajanja računa nakon nadopune računa iznosom 10 KM za prepaid korisnike na period od najmanje 90 dana od nadopune.

Za uspostavu poziva primjenjuje se ili obračunska jedinica jedan sekund ili je naplata uspostave poziva u potpunosti ukinuta (u zavisnosti od poslovne politike, operatori su se odlučili ili na ukidanje naplate uspostave poziva uz zadržavanje postojeće obračunske jedinice ili za zadržavanje naplate uspostave poziva uz uvođenje obračunske jedinice jedan sekund.)

U oblasti emitiranja intenzivno su, kaže, radili na praćenju poštivanja regulatornih propisa, kao i uvjeta dozvola, a kao rezultat izrečeno je više od 60 izvršnih mjera.

“Od ukupnog broja izrečenih kazni, u 39 slučajeva utvrđenog kršenja izrečene su kazne u iznosu od 243.000 KM, te 13 pismenih i devet usmenih upozorenja”, naglasio je.

Ukupan broj izrečenih izvršnih mjera po osnovu kršenja odredbi Kodeksa o audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija je 27, po osnovu kršenja odredbi Kodeksa o komercijalnim komunikacijama 11, po osnovu kršenja odredbi pravila i propisa koji se odnose na uvjete dozvole 18, te po osnovu kršenja odredbi izbornih pravila i propisa pet.

Kovač ističe da će RAK naredne godine još intenzivnije raditi na praćenju, ali i izradi analiza, posebno tržišta kablovske distribucije koje su neophodne za učinkovitu primjenu regulatornih mjera.

Najavio je da će Agencija uskoro objaviti i javni tender za dodjelu frekvencija radijskim stanicama. To je prvi put da se nakon deset godina ponovo pokreće javni tender za dodjelu slobodnih frekvencija, što će omogućiti proširenje zone servisa postojećih, te pružanjem novih programskih sadržaja za bh. građane.

Kovač naglašava da je i prelazak na digitalno emitiranje aktivnost na kojoj je Agencija u kontinuitetu radila u bliskoj suradnji s Ministarstvom komunikacija i transporta BiH.

Agencija je, između ostalog, dodijelila dozvole javnim radio-televizijskim servisima čime su otklonjene sve prepreke za početak digitalnog emitiranja TV signala tri javna servisa na širem području Sarajeva, Mostara i Banje Luke. Dozvole su važeće od 1. marta ove godine.

“Pozdravljam odluku Vijeća ministara BiH o usvajanju dopune Strategije prelaska s analognog na digitalno zemaljsko emitiranje od 17. juna 2015. To je pozitivan znak da je proces digitalizacije odblokiran, posebno u dijelu usvajanja novih tehničkih standarda”, naglasio je Kovač.

Potpisani su i sporazumi o poslovno-tehničkoj suradnji s 27 fakulteta iz BiH (elektrotehničkim, ekonomskim, pravnim i fakultetima političkih nauka) u oblasti naučnoistraživačke, stručne i obrazovne djelatnosti. Suradnja s fakultetima bit će, kako je istaknuto, zasnovana na obostranom interesu Agencije i fakulteta angažiranjem raspoloživih ljudskih i materijalnih resursa.

radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno