Kultura

Raif Čehajić objavio knjigu: Radio Zenica – 50 godina globalnog medija

Sarajevski novinar i publicist Raif Čehajić objavio  je knjigu „Radio Zenica: 50 godina globalnog medija“, povodom 50 godina postojanja i rada ovog medija, a koju je uredio Rajko Živković.

Knjiga u tri poglavlja donosi priču o razvoju radija.

Tako u poglavlju „Historijat“ autor daje prikaz izuma radioaparata sa pojavom prvih radiostanica u svijetu, regiji i  Bosni i Hercegovini,  u drugom pod nazivom “Osnivanje i razvoj Radio Zenice”, prezentirana je  hronologija nastanka ovog medija, a u trećem – “Arhitektura sjećanja”  zabilježene su priče 14 radnika ove radiostanice .

-Iz ove knjige čita se historija radija, ali se i uči o novinarstvu, kao profesiji koja se ne radi, nego se živi i o svim prijateljstvima i profesionalnoj saradnji koja se kroz življenje tog novinarstva rađa – zapisala je u recenziji prof. dr. Lejla Turčilo.

Recenzent novinar Zija Dizdarević  ukazuje na  entuzijazam koji je odlikovao ovu medijsku kuću ,  ukazujući i na činjenicu da je Radio Zenica bio „rasadište“ novinarskih kadrova, te da je od nekadašnjeg lokalnog postao globalni medij.

Knjiga ”Radio Zenica: 50 godina globalnog medija”, čija promocija bi trebala biti u Zenici u okviru (za sada prolongirane) kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“,  je historiografski materijal, ”biografija” jednog medija i jednog vremena   i svojevrstan udžbenik o radijskom novinarstvu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem