Biznis

Radovi na Zeničkoj zaobilaznici teku bez problema

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) aktivirala je kredit od 180 miliona eura namijenjenih za nastavak gradnje autoceste na dijelu Koridora 5C. Kredit bi trebao biti iskorišten za gradnju nešto manje od 16 kilometara dionice autoceste između Zenice i mjesta Nemila u centralnoj Bosni te za tunel kroz planinu Ivan.

Aktivna gradilišta

I dok se čeka nastavak radova na ovim dionicama, ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je aktivna gradilišta u Zenici. Uprkos visokim temperaturama, zatekli smo brojne radnike kako užurbano rade na izgradnji vijadukta Klopče, Babina Rijeka i Pehare. Sudeći prema visini na kojoj rade, vozači će sa autoputa imati spektakularan pogled na Zenicu.

Prema riječima Narcise Livnjak-Borić, stručne saradnice za odnose s javnošću “Autocesta FBiH“, radovi na Zeničkoj zaobilaznici teku bez problema.

“Radovi se odvijaju planiranom dinamikom, bez zastoja i bilo kakvih problema”, kaže Livnjak-Borić.

Četiri vijadukta

U svakom trenutku na gradilištima je angažirano do 200 radnika, koji su, kako su nam kazali tokom posjete, snage usmjerili na izgradnju poddionice Klopče – Donja Gračanica. Značajniji radovi na dionici Klopče – tunel Pečuj (Donja Gračanica, op. a.) obuhvataju izgradnju četiri vijadukta i dva tunela, a poddionica je duga 5,78 kilometara.

Rok će biti produžen

Zbog izuzetno loših geoloških prilika na trasi, očekuje se da će rok izgradnje ove poddionice biti nešto produžen. Završetak radova se očekuje polovinom 2019. godine, a iz “Autocesta FBiH“ ističu da, zajedno s ekspertima, uspijevaju iznaći tehnička rješenja za nepogodnu geologiju i komplicirano tlo. Akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno