Biznis

Radovi na brani na Kanalu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Štete nastale na privrednim objektima tokom prošlogodišnjih poplava na području Zeničko-dobojskog kantona i dalje pričinjavaju velike probleme u proizvodnju čak i onim najvećim preduzećima. Osim štete koje je pretpjela u proizvodnom lancu tokom majskih i augustovskih poplava zenička kompanija ArcelorMittal pretpjela je i oštećenja na proizvodnim objektima, od kojih je najveća na objektu industrijske brane u naselju Kanal.

Ova brana je tokom poplava doživjela oštećenje koja će do kraja narednog mjeseca biti sanirana, a ujedno će se na objektu promijeniti neka ranija tehnološka rješenja, što će poboljšati način rada ovog veoma važnog segmenta u proizvodnom lancu kompanije ArcelorMitta Zenica.

Industrijska brana na rijeci Bosni izgrađena je 1952. godine za potreba obezbjeđivanja tehnološke vode u proizvodnji nekadašnjeg industrijskog giganta “Željezare Zenica”. Tokom svog rada brana na Kanalu je nekoliko puta bila remontovana, a tokom prošlogodišnjih poplava, usljed velike količine vode i vodenog pritiska, zabilježena su oštećenja, koja će se popraviti tokom ljetnjeg niskog vodostaja rijeke Bosne.

Da oštećenja nisu manjeg obima potvrđuju i tehničke činjenice da će ukupna vrijednost popravke industrijske brane na Kanalu iznositi oko 550.000 KM, i da će, kako je planirano, biti završene za 120 dana, od početka juna do kraja septembra. Radove sa stručnjacima Departmana Energetike AMZ izvodi zenička kompanija „Fuel Boss“, a u najvećem obimu radi se remontovanju mašinskog dijela brane i do sada je urađeno oko dvije trećine predviđenih radova. Svi građevinski radovi na remontu i sanaciji oštećenja brane planirani su tek za narednu godinu.

Kompletan završetak sanacionih radova i remonta mašinskog dijela brane od velikog su značaja za cjelokupnu vodoprivredu BiH, jer će se ubuduće puno efikasnije moći regulirati vododstaj rijeke Bosne u većem dijelu koji protiče kroz Zeničko-dobojski kanton.

Puno će se brže, nego do sada, moći kontrolisati nivo vode koji odgovara idealnim tehnološkim uslovima za rad u kompaniji ArcelorMittal Zenica, ali i kontrolisati količina vode tokom obilnijih padavina i tako spriječiti eventualne poplava u nekim područjima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno