Zenica

Radnik Željezare: Mi više nemamo kuda, zapalit ćemo se

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Radnik Željezare: Mi više nemamo kuda, zapalit ćemo se – Očekujemo da iz Vlade neko dođe, da nam se obrati. Ja i moje kolege nećemo otići dok nam se neko ne pati. U stanju smo se zapaliti benzinom, poručio je Ramo Dedić, jedan od zeničkih radnika Željezare koji štrajkuje glađu.

“Toliko imam dugova kući…. Dužan sam po trgovinama, dužan sam za struju, telefon, televiziju… 7-8 računa nisam platio. Danas mi dijete kreće u školu u 9. razred. Nemam da mu dam za kartu, a kamoli marku za paštetu i kiflu”, govori Dedić.

Radnicima se duguje 13 plata. Oni su spremni ponovo blokirati put, ali i ići korak dalje.

“To je žalosno. Molim Vladu FBiH da nam se obrati. Ako nam se ne obrate, u stanju smo otići i blokirati stacionar. Otići ćemo blokirati opet M-17 i krenuti za Sarajevo pješke. Nije prijetnja, mi smo prinuđeni. Treba nam 8-9 dana da blokiramo komplet put. A to ćemo najvjerovatnije uraditi. I zapalit ćemo se benzinom. Ovo je ozbiljna stvar, ja više nemam kuda…”

Podsjetimo, radnici Željezare Zenica danas su počeli štrajk glađu. Najavili su to u petak, nakon što nisu uspjeli razgovarati s federalnim ministrom Nerminom Džindićem i generalnim direktorom ArcelorMittal Zenica Biju Nairom.

Radnici su ogorčeni jer je zenička Željezara od prošle sedmice zvanično u stečaju.

Sam prijedlog o stečaju Općinskom sudu dostavila je “Željezara” koju zastupa direktor Safet Berbić. Kao razlog se navodi platna nesposobnost i nemogućnost poslovanja. Budućnost je neizvijesna za više od 340 radnika.

Od augusta prošle godine im, kažu, nije isplaćeno ništa, a poslodavac im duguje trinaest plata. Radnici traže početak pregovora s Mittalom u vezi s Radnom jedinicom, ishranu, isplatu zaostalih plata, te uvezivanje staža za posljednjih 16 godina.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno