Zenica

Radnici ŽGP-a vlasnicima: idite odakle ste došli

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Radnici ŽGP-a vlasnicima: idite odakle ste došli – Zaposlenici zeničkog ŽGP-a za danas su najavili protest i Štrajk upozorenja, ali su od te nakane odustali “minut do deset”, za kad je bilo najavljeno i obraćanje medijima.

Prolongiranje za danas najavljenog štrajk upozorenja ispred Upravne zgrade uslijedilo je nakon što je održana Redovna godišnja Skupština ovog društva u većinskom vlasništvu preduzeća JATA Group iz Srebrenika.

Uprava kompanije naime još nije odgovorila na zahtjev sindikata za određivanje minimuma poslova koje je nužno obavljati za vrijeme trajanja štrajka, tako da će tridesetak zaposlenih, morati sačekati drugi termin za početak štrajka. Ipak, oni su porukama ispisanim na ulaznim vratima, izrazili svoje nezadovoljstvo stanjem u preduzeću.

Kako saznajemo, poruke koje smo uspjeli fotografisati uklonjene su sa ulaznih vrata prije početka skupštine, a zgradu uprave, prekoputa Autobuske stanice, osiguravala je i privatna zaštitarska agencija.

Radnici traže isplatu plaća sa doprinosima i toplim obrokom za april i maj, uplatu doprinosa za period juni-decembar 2015., isplatu regresa za prošlu godinu, otpočinjanje pregovora o ukidanju minimalca i povećanje plaće, isplatu plaća po sudskim i vansudskim nagodbama, te revidiranje Sporazuma za eksplataciju krečnjaka iz Kamenoloma „Široke stijene“ i Asfaltne baze „Šljivik“, koje ŽGP ima sa svojim većinskim vlasnikom, a koji su štetni po ŽGP. Postavljen je i zahtjev za obnovu mehanizacije i zaposlenje novih radnika, u skladu s preuzetim obavezama iz Ugovora o privatizaciji.

Radnici su zaprijetili da će pokrenuti sudski postupak protiv vlasnika u vezi privatizacije i neispunjenja obaveza, kao i zbog zloupotreba za period 2010.-2014., kada nije vršena raspodjela dobiti iz Sporazuma za Kamenolom „Široke stijene“ i Asfaltnu bazu „Šljivik“.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno