Zenica

RADNICI ZENIČKE ŽELJEZARE NASTAVILI ŠTRAJK GLAĐU: Premijer Novalić najavio obraćanje medijima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
RADNICI ZENIČKE ŽELJEZARE NASTAVILI ŠTRAJK GLAĐU: Premijer Novalić najavio obraćanje medijima – Radnici Željezare Zenica i jutros su nastavili štrajk glađu u koji su stupili tražeći od Vlade Federacije da ispoštuje svoja obećanja i izdvoji 5 miliona BAM za isplatu plata i otpremnina.

 U Vladi Federacije za danas je najavljeno obraćanje premijera i resornog ministra povodom stanja u Željezari Zenica.Podsjećamo, radnici Željezare, njih 340, traže da Vlada ispoštuje svoja obećanja, bez obzira na to da li će radnici nastaviti pružati usluge ishrane za kompaniju Arcelor Mittal. Uvezivanje staža bilo bi riješeno prodajom imovine.

Ovu mjeru pritiska prema nadležnima radnici Željezare najavili su u petak, nakon neuspjelog pokušaja da se sastanu s resornim federalnim ministrom Nerminom Džindićem i generalnim direktorom Arcelor Mittala Zenica Biju Nairom.

Štrajk se, kako je izvijestio dopisnik BHRT-a, neće prekidati do konačnog rješenja.

Radnici traže isplatu 13 plata, a zadnju su dobili u avgustu prošle godine. Staž im nije uvezan čak 16 godina.

slobodna-bosna.com

 

Opštinski sud u Zenici krajem prošle sedmice otvorio je stečajni postupak Željezare. Imovina firme se procjenjuje na 100 miliona KM, dok su ukupni dugovi navedeni u iznosu od 70 miliona KM.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno