Zenica

Radnici nakon 43 dana deblokirali Autobusku stanicu Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Radnici Javno komunalno preduzeće Zenicatrans-prevoz putnika, koji su od 31. decembra prošle godine držali u blokadi Autobusku stanicu Zenica, odblokirali su danas stanicu a uskoro namjeravaju početi održavati i linije gradskog javnog prijevoza, najavio je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Sindikata tog preduzeća Huso Sarvan.

Na ovakav korak, kazao je Sarvan, odlučili su se jer na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Zenice nije usvojen ni dnevni red, niti se raspravljalo o Prijedlogu budžeta Grada Zenice za 2020. godinu.

– Jasno je rečeno čemu sve ovo vodi. Gradonačelnik je jasno rekao da za Zenicatrans ne da ni marke, tako da smo mi donijeli odluku da sami sebi zarađujemo pare – kazao je Sarvan, koji je istakao kako su danas poduzeli sve aktivnosti i pripremne radnje kako bi deblokirali stanicu, o čemu su obavijestili i policiju te najavili da će omogućiti svim međugradskim i međunarodnim prijevoznicima da koriste usluge stanice.

Sarvan dodaje kako su danas planirali da krenu i u saobraćaj, ali još nisu ispunili sve pretpostavke koje su potrebne da uvedu autobuse u saobraćaj, a i to je, najavljuje, samo pitanje dana.

Na novinarsko pitanje kako će uvesti autobuse u saobraćaj, kada je Gradska uprava Zenice te linije dodijelila preduzećima Prevoz putnika Zavidovići i Babić Biss tours Zenica, kaže da će ući na isti način kako su dodjeljene i tim prijevoznicima.

– To je bezobrazan način! Bezobrazan, zato što su se te linije dale na neargumentovan način i ona tužba koju smo mi imali pred Općinskim sudom zasnivala se na Zakonu o komunalnim djelatnostima, u kojem stoji da Gradska uprava i gradonačelnik mogu nekome dodijeliti linije, ukoliko se tri dana ne odvija saobraćaj.  U istom zakonu stoji da su gradonačelnik i Gradska uprava obavezni da obezbijede uslove da mi nesmetano obavljamo svoju djelatnost. Tako da je on nas, jednostavno, natjerao da tri dana ne obavljamo dužnost da bi mogao nekoga drugog da uvede – kazao je Sarvan.

Direktor tog preduzeća Darmin Terzić smatra kako je Sindikat zakasnio s deblokadom stanice, koju, po njegovom mišljenju, nije trebalo ni blokirati.

– Stanica nije ni trebala da bude blokirana. Bilo je sporno samo nedostatak goriva za vožnju gradskih autobusa… Deblokada stanice, u ovom trenutku, može da pogoduje samo prevozniku kojeg će sutra Grad izabrati da preuzme stanicu – smatra Terzić, koji dodaje kako je stanica, po ZK izvatku, vlasništvo Grada i “Grad sutra dodjeljuje, najleganije, prevozniku koji bude ispunio uslove za preuzimanje stanice”.

Zenicatrans, napomenuo je Terzić, nije se prijavio na javni poziv Gradske uprave za dodjelu stanice, jer ne ispunjavaju uslove zbog poreskih dugovanja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno