Biznis

Radnici Metalnog obustavili rad

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što u dogovorenom roku nisu dobili septembarsku platu, radnici zeničke kompanije Metalno obustavili su proizvodnju. Neće raditi dok im plata ne bude isplaćena, iako svjesni da ovim potezom mogu ugroziti već ugovorene poslove, ali i nove ugovore.

Njihovi sindikalci kažu da nije bilo vremena za zakazivanje štrajka jer je nezadovoljstvo kulminiralo. U upravi kažu da je za plaće potrebno osigurati oko 400.000 maraka mjesečno. To je u okolnostima u kojima domaća privreda radi ogroman problem jer se urađeno teško naplaćuje. Sada su se suočili i sa problemom naplate poslova u inozemstvu.

“Sad su predbožićni praznici. Zaustavljena su sva plaćanja od 5. decembra. Do 5. ili do 10. januara iz inozemstva ne možemo očekivati sredstva”, istakao je Semiz Šišić, direktor preduzeća. U narednih nekoliko dana očekuju da će osigurati sredstva za polovinu septembarske plaće, no radnici takvim odgovorom nisu zadovoljni. Upravo je djelimična isplata plaća tokom godine i razlog što im uprava duguje tri plaće.

federalna.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno