Biznis

Radnici kompanije ArcelorMittal Zenica protestiraju zbog kašnjenja plaće za mart

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sindikat kompanije “ArcelorMittal” Zenica počeo je u 15.00 sati jednosatni protest zbog neisplaćivanja martovske plaće.

Kako je kazao predsjednik Sindikata Zuhdija Kapetanović, radnicima je jučer isplaćena polovica plaće za mart, ali radnici nisu radili samo pola mjeseca, nego cijeli mjesec.

– Ovo je osveta generalnog direktora Biju Naira, zato što smo prošle godine “izganjali” povećanje plaće za šest posto te regres – kazao je Kapetanović, koji je napomenuo da su imali i veliku svjetsku krizu pa plaće opet nisu kasnile.

Kompanija, kako je dodao,  za samo dva dana zaradi plaće radnicima za taj mjesec.

– Svaki kamion koji s robom napusti krug poduzeća, unaprijed je plaćen – ističe Kapetanović, te podvlači a da nema razloga za kašnjenje plaće.

On je najavio da će, sve dok radnici ne dobiju cijelu plaću, svaki radni dan protestirati od 15.00 do 16.00 sati pred zgradom Uprave.

Kapetanović je dodao kako su o svemu obavijestili i Kantonalnu i Federalnu inspekciju, jer, kako ističe, radi se o kršenju kolektivnog ugovora.

Najavio je da će protiv kompanije i odgovarne osobe podnijeti i krivične prijave.

Podršku radnicima dali su i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Federacije BiH Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata metalaca FBiH Bajro Melez te sindikalni lideri iz ZDK-a.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno