Zenica

Radnici će u holu Autobuske stanice čekati rješenje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Oko 20 radnika “Zenicatransa” ponovo je stupilo u štrajk glađu u prostorijama autobuske stanice u Zenici nakon što je u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća povučen Prijedlog budžeta za 2020. godinu, čime nije usvojen ni amandman vijećnika Gradskog vijeća kojim bi se pomoglo “Zenicatransu”, javlja Anadolu Agency (AA).

Autobuska stanica u Zenici je u blokadi od posljednjeg dana prošle godine, nakon što je firmi blokiran račun zbog duga Poreznoj upravi. Iako je račun kasnije odblokiran, radnici su stupili u štrajk glađu od 7. do 11. januara, kada su radnici štrajk glađu zamrznuli nakon posjete nekoliko vijećnika koji su obećali uložiti amandman na budžet grada kojim bi se obezbijedila sredstva za pomoć “Zenicatransu”.

Darmin Terzić, direktor “Zenicatransa”, rekao je kako ne podržava ovaj vid protesta radnika.

“I za prvi štrajk glađu sam rekao da ne podržavam takav vid protesta, narušavanjem zdravlja oni neće napraviti ništa osim narušiti vlastito zdravlje, a treba da se okrenu svojim porodicama. ‘Zenicatrans’ i njegov problem se mogu riješiti jedino u sali Gradskog vijeća uz kompromis postignut između gradonačelnika i Gradske uprave i s druge strane vijećnika. Nadam se da će već ove sedmice biti zakazana vandredna sjednica s jednom tačkom dnevnog reda, a to je problematika Zenicatransa. Nisam siguran da će iko dozvoliti da ovi radnici narednih dana štrajkuju glađu, a da neko to posmatra iz topline svog doma i zna da to može riješiti. Mislim da će vijećnici već za utorak ili srijedu zakazati vandrednu sjednicu”, rekao je Terzić.

Terzić je rekao da su proteklih mjesec dana intenzivno radili na sanaciji preduzeća i restruktuiranju kako bi višak radnika zbrinuli odlaskom u penziju.

On je kazao da je za rentabilno poslovanje neophodno povećati cijene karata koje nisu mijenjane od 2008. godine.

“Da bi preduzeće samo zarađivalo, onda moramo povećati cijene karata, smanjiti nerentabilne linije kao i povećati cijena godišnjih karata koje koriste penzioneri”, rekao je Terzić.

Hazrudin Bilić, jedan od radnika u štrajku glađu, rekao je kako će radnici odrmznuti štrajk glađu dok se ne riješi njihov problem.

“Sjednica je tekla svojim tokom, nas je iznenadila izjava gradonačelnika koji je najavio kraj Zenicatransa. To nas je pogodilo i mnogo utjecalo da se ponovo odlučimo na ove mjere. Mi smo pozvali sve one koji mogu da nam se priključe i tek sutra ćemo znati konačan broj radnika u štrajku glađu. Mislim da će to biti oko 20 radnika, nema potrebe za više”, rekao je Bilić.

On je kazao da štrajkom žele skrenuti pažnju javnosti da situacija nije riješena i da je riječ o samovolji gradonačelnika prema 154 radnika i građana. H.B. Anadolija



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno