Zenica

Radnici ArcelorMittala Zenica u štrajku već treći dan protestiraju pred upravnom zgradom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Treći dan uzastopno, u organizaciji Samostalnog sindikata kompanije ArcelorMittal Zenica, radnici te kompanije okupljaju se u osam sati na dvosatnom protestu ispred zgrade uprave preduzeća te izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog umanjenja novembarske plaće dijelu radnika.

Plaća je, za oko 30 posto, umanjena dijelu radnika koji su 20. novembra stupili u  generalni štrajk.

Predsjednik tog sindikata Rašid Fetić kazao je da od menadžmenta ponovo nisu dobili nikakav odgovor nakon dvodnevnih protesta, a  od kojih, kako ističe, nemaju namjeru odustati.

– Evo, već je treći dan protesta, ali niko nam se nije obratio od uprave preduzeća, ali ni iz Općine, Kantona, Vlade… Apsolutno smo prepušteni sami sebi – kazao je Fetić, te pozvao sve nabrojane da dođu i da im se obrate.

On napominje kako isplata punog iznosa plaća za mjesece u kojima se odvija štrajk ostaje “uslov svih uslova” za prekid protesta i eventualnih pregovora za potpis novog pojedinačnog kolektivnog ugovora, koji je istekao još 31. maja.

Sindikat je, kako je rečeno,  tražio uvećanje primanja za 25 do 30 posto, ali je kompanija ponudila  samo jednokratnu isplatu svim radnicima u iznosu od 2 posto godišnje plaće; zatim isplatu regresa, uvećanje toplog obroka sa pet na 7,5 KM te isplatu “bajramaluka”, umjesto kao do sada u poklonima, u novcu (100 KM), teo i isplatu bonusa, varijabilnog dijela plaće.

U periodu dok traje štrajk rade departmenti Energetika i Koksara te zaposleni u Direkciji, koji u protekla tri dana, kazao je Fetić, nisu dolazili na posao, mada su sve protekle dane generalnog štrajka dolazili i radili.

Arbtražom je predviđeno da rade damo 562, od oko 2.200 radnika tog preduzeća, ali i radnici koji su u štrajku svakodnevno dolaze te sjede na svojim radnim mjestima.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno