Info

Radionice INZ sa najmlađim u ZDK: oralna higijena važan segment očuvanja zdravlja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Radionice INZ sa najmlađim u ZDK: oralna higijena važan segment očuvanja zdravlja – Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) kontinuirano održava edukacije i radionice, na kojima najmlađe edukuje o potrebi i značaju održavanja oralne higijene. Svjetski dan oralnog zdravlja je dan kada se ističu prednosti zdrave usne šupljine i promoviše svijest o pitanjima u vezi oralnog zdravlja i higijene u svim dobnim skupinama.

 Oralno zdravlje je neraskidivi dio opšteg zdravlja čovjeka, te podrazumijeva zdravlje usta, zuba, desni i svih potpornih struktura u ustima. Utiče na samopouzdanje, probleme u društvenim odnosima i ključne funkcije kao što su hranjenje i govor Već sa pojavom prvog zuba počinje i briga o zdravlju zuba, odnosno učenje pravila oralne higijene.

 Timovi Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica održavaju radionice u predškolskim ustanovama u svim općinama Zeničko-dobojskog kantona. Proteklih dana su boravili među mališanima vrtića Ivančica (Usora), Blizanci (Jelah), Dječiji san, Evlad, Nektarine, Revda i Vesela družina (Tešanj), Maglajska mala raja i Dječiji osmijeh (Maglaj) i Dječiji svijet (Doboj Jug). Svi maleni učesnici radionica su dobili četkicu za zube i diplomu, a iz INZ-a su zahvalili “Curaprox” distributeru četkica za zube za obezbijeđene poklone.

 Radionice i edukacije najmlađih se nastavljaju u narednim mjesecima u predškolskim ustanovama u drugim općinama ZDK.

 Prvi ili „mliječni“ zubi najosjetljiviji su na karijes, stoga je potrebno već s prvim koracima djetetu nabaviti i četkicu za zube, kako bi se mališani privikli na njen izgled, teksturu i kako bi kroz igru počeli upoznavati i njenu funkciju. Svi mliječni zubi najčešće su zamijenjeni onim trajnim do 12. godine djetetovog života kada pravilna i redovna njega postaje presudna, navode u Službi za školsku higijenu INZ-a.

 Pored održavanja oralne higijene važan segment za očuvanje zdravlja zubi je i način ishrane kod djece. Sama oralna higijena ne daje dobar rezultat ukoliko s druge strane postoje loše, odnosno štetne prehrambene navike.

 Mališanima na radionicama se prezentira deset pravila koja su preduvjet za održavanje zdrave usne šupljine. To su – četkajte zube dva do tri puta dnevno i koristite četkicu sa sintetičkim, mekanim vlaknima, zaobljenim krajevima i kratkom glavom, zamijenite staru četkicu novom svaka dva do tri mjeseca, koristite konac za zube i interdentalne četkice, odaberite zubnu pastu koja sadrži fluor, ali izbjegavajte zubne paste za izbjeljivanje zuba s abrazivnim sredstvima koja bi mogla oštetiti caklinu, te perite zube nakon svakog obroka u trajanju tri minute.

 Potrebno je i da konzumirate puno voća, povrća i sjemenki i uživajte barem u jednoj jabuci dnevno, da izbjegavate unos šećera, posjetite stomatologa barem dva puta godišnje radi redovne kontrole usne šupljine, ali i da posjetite stomatologa odmah, čim primjetite neki problem.

 Prenosite dobre navike svojoj djeci, jer usvajanje zdravih navika započinje u ranom djetinjstvu – djeca uče iz onoga što vide, a ne iz onoga što čuju, kažu u INZ-u.

 Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno