Kultura

Radionica “Voljeni neprijatelj” u Zenici će okupiti 21 glumca iz 13 zemalja svijeta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Radionica “Voljeni neprijatelj” u Zenici će okupiti 21 glumca iz 13 zemalja svijeta- “Voljeni neprijatelj” je radionica koju u Bosni i Hercegovini realizuje Studio Teatar iz Zenice, a na kojem će učešće uzeti 21 glumac iz 13 zemalja svijeta u sklopu velikog projekta “The Ways of the Heroes” (Putevi heroja).

Studio Teatar je jedini partner iz Bosne i Hercegovine u projektu čije liderstvo je pripalo Makedonskom narodnom teatru iz Skoplja, a od 300 pristiglih aplikacija ovaj projekt je ušao među 13 koji su podržani od programa kulturne saradnje Ceative Europe za Zapadni Balkan.

“Naime, radi se o složenom projektu koji je započeo u januaru 2021. godine. Pored MNT-a kao lidera, projekat uključuje još šest organizacija i to Izdavačka kuća Gavroche (Sjeverna Makedonija), La Dramaturgie (Italija), LOOP/Listen Observe Organize Prototype, (Grčka), Institut za pozorišnu igru (Slovenija), Eho Animato (Srbija) i Studio Teatar (Bosna i Hercegovina). Organizacija Gavroche se bavi izdavačkom djelatnošću a sve ostale organizacije uglavnom se bave produkcijom, promocijom i istraživanjem teatarskih i scenskih formi”, kažu iz Studio Teatra.

Putevi heroja okupili su sedam partnerskih orgnizacija okupljenih oko ideje umjetničkog ispitivanja socijalne apatije s fokusom na pitanje zaštite okoliša. Radionica “Voljeni neprijatelj” obuhvata osmodnevni kreativno-istraživački proces koji će na kraju rezultirati performansima na ulicama Zenice, a učestvovat će 21 glumac iz 13 država.

“Primili smo 95 prijava nevjerovatnih umjetnika koji dolaze iz 31 države svijeta, što je našim mentorima zaista otežalo izbor. Njih 21 dolazi iz 13 država i to iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Njemačke, Španije, Italije, Libanona, Grčke, Bugarske, Francuske, Poljske, Litvanije, Belgije i Rusije”, dodali su iz Studio Teatra.

Voditelji radionica su Charis Peclivanidis i Thomas Steyaert, Darija Rizova, Zijah Sokolović, Saša Handžić i Nusmir Muharemović.

Učesnici radionice “Voljeni neprijatelj” su: Lida Koutsodaskalou, Roman Stolyar, Elena Copelli, Apostolopoulou Eleni, Aleksandra Konieczna, Ioanna Lioutsia, Harun Ćehović, Esela Pysqyli, Guillermo de Cabanyes, Irma Alimanovic Alihodžić, Eleni Papaioannou, Agne Muralyte, Delyan Iliev, Maja Zećo, Ayaa Habli, Charis Serdari, Schoelynck Egon, Martin Gjorgoski, Tamara Miličević-Stilić, Armin Filipović i Selma Bambur.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno