Info

Radionica grnčarstva u okviru projekta “Hobi kao posao”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Galerija „Preporod“ Zenica u okviru projekta „Hobi kao posao“ započinje realizaciju radionica za učenice završnog razreda srednje škole.

Projekat se sastoji od četiri radionice : Radionica grnčarstva, Radionica oslikavanja svile, Radionica decoupage i Radionica filcanja sapuna.

Cilj realizacije projekta i radionica je pružiti osnove rada određenim tehnikama, koje u budućnosti učenice mogu nadograditi dodatnim istraživanjima ,ali i hobi pretvoriti u posao, kao osnov finansijskih izvora i socio-ekonomskog osnaživanja žena .Cilj je da se promovišu i stari zanati, kultura, tehnike iz primjenjene umjetnosti. Naši mladi ,naše žene su jako raširena populacija u BiH društvu.

Važno je pokazati da je i ova kategorija, uz odgovarajući pristup, u stanju napraviti umjetničko djelo i biti direktan učesnik u kulturnim dešavanjima i pokretanju vlastitog posla.

Projekat „Hobi kao posao“ realizovat će se sa 15 učenica završnog razreda ( IV razred) JU Mješovita srednja škola u Zenica,koje će kroz radionice iz primjenjene umjetnosti ,koje spadaju u domen hobija ,ali i starih zanata  izučiti način izrade i oslikavanja predmeta .

Po završetku projekta i realizaciji sve četiri radionice biće uprličena izložba radova nastalih na ovim radionicama.

Prva aktivnost u okviru projekta je realizacija Radionice grnčarstva s grnčarom Vahidom Ohranom. Radionica će se realizovati u selu Lješevo, kod Visokog, gdje će učenice kroz edukaciju naučiti o pripremanju gline za grnčariju, način oblikovanja predmeta različitih predmeta od gline, te će praktično iskusiti oblikovanje glinenog posuđa na grnčarskom točku. Po završetku Radionice grnčarstva učenice će dobiti glinene posude, koje će u narednom periodu oslikati i ukrasiti.

Subota,11.11.2023. godine selo Lješevo, Visoko od 11 sati ( prijevoz obezbijeđen ispred Arene ,s polaskom u 11 sati).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno