Zenica

Račun rudnika u Zenici ponovo blokiran zbog dugovanja, rudari odbili raditi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Račun rudnika u Zenici ponovo blokiran zbog dugovanja, rudari odbili raditi – Račun Rudnika mrkog uglja Zenica ponovo je blokiran, a rudari koji su trebali dobiti stalna zaposlenja su otpušteni zbog čega su njihove kolege odbile danas raditi.

Poruka da ugovori nisu produženi za više od 50 rudara kojima je nedostajalo od jednog do šest mjeseci kako bi imali tri godine staža i ugovor na neodređeno vrijeme, dočekala je komorate na oglasnoj ploči, a rudari Raspotočja odbili su sići u jamu.

Iako su se upravnik i poslovođa borili da radnici dobiju nove ugovore to se nije dogodilo, a uz to sve blokirani su i računi zbog čega je upitna isplata plaća komoratima.

Nijaz Vardo, predstavnik Sindikata rudara RMU Zenica, je kazao da je račun blokiran zbog duga za PDV u iznosu od 906.000 KM, a da je za vijest o blokadi od 26. juna saznao tek jučer.

Ranije je Rudnik mrkog uglja Zenica ostao bez jedne jame i to one u Stranjanima zbog čega se ruda kopala samo u jamama “Raspotočje” i “Stara jama”.

Problemi s prebacivanjem rudara u određenim proizvodnim pogonima RMU Zenica i ranije su zabilježeni, a svi vapaji komorata da im je potrebno više radne snage kako bi iskopali normu i zaradili u cjelosti svoje plaće nisu urodile plodom kod nadležnih.

Dalje aktivnosti rudara nisu poznate.

Izvor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno