Info

Putem solarnih panela do ušteda

Solarni paneli
Solarni paneli
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U BiH se solarna energija trenutno najviše koristi kao podrška sistemima grijanja u kućama i javnim ustanovama. Ipak, uz pomoć off-grid sistema koji služe za autonomno napajanje moguće je i u urbanim sredinama, na veoma malom prostoru kao što je balkon, koristiti blagodati sunčeve energije.

Instaliranjem ovih sistema bi građani, prema procjenama stručnjaka, mogli prepoloviti svoje račune za struju.

Almir Selmanović, energetski stručnjak Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR), za Akta.ba kaže da je u svemu ovome bitno da se fotonaponski paneli postave pod optimalnim uglom na balkon, terasu ili krov kako bi njegova iskoristivost bila što veća.

Kako bi se najbolje iskoristila sunčeva energija poželjno je da fotonaponski paneli budu postavljeni na jugozapadnoj strani objekta jer je na tom položaju bolja iskoristivost sunčanih sati koji je za Bosnu i Hercegovinu izose oko 1500 h/god. Hercegovina je dosta izdašnija po broju sunčevih sati koji iznose više od 1.500 h/godišnje.

Prema njemu potrebno je svako domaćinstvo koje se odluči za instalaciju ovog sistema vidi koliko troši energije i koliko želi ovim sistemom pokriti tih potreba.

Navodi da prosječna četveročlana porodica mjesečno potroši u prosjeku oko 200 kWh ili približno 30-40 KM izraženo u troškovima. To je podatak od kojeg se polazi i na osnovu kojeg se vrši dimenzionisanje sistema za svako domaćinstvo ponaosob.

Preporučuje se ugradnja solarnog fotonaponskog sistema kojim je moguće akumulirati električnu energiju i koristiti za vlastite potrebe.

Ova akumulirana električna energija se može koristi za napajanje manjih potrošača kao što su led rasvjeta, štedna rasvjeta, muzička linija, DVD, modem, ruter, televizor, frižider i ostali manji potrošači.

”Ukoliko bi svako domaćinstvo koje raspolaže gore navedenim uslovima postavilo samo po jedan fotonaponski panel snage 200 – 300 Wp (Wp – znači W ‘peak’ maksimalna snaga koju PV-panel može postići) koji je preko solarnog punjača spojen na solarnu bateriju kapaciteta oko 200 Ah dobili bi sistem koji omogućuje akumuliranje oko 2.400 – 2.800 kWh električne energije godišnje”, navodi on.

Selmanović ističe da se ovaj sistem može povezati na kućnu instalaciju tako da kada napon solarne baterije padne na minimum sistem uzima električnu energiju iz elektrodistributivne mreže dok napon baterije ne dostigne maksimum.

Preporuka stručnjaka je da oni koji žele imati ovakav sistem najbolje da se obrate specijaliziranim kompanijama koje im mogu razviti tehničko rješenje, instalirati opremu i uraditi tehnički prijem kućne instalacije.

Stručnjaci CETEOR-a izračunali su kolike su uštede moguće instaliranjem ovog sistema po različitim gradovima BiH (gradovi imaju različit broj sunčanih sati tokom godine). U usporedbi se vidi kolike su godišnje uštede izražene u novcu obzirom na cijene električne energije, uštede u energiji, uštede CO2, veličina investicije, dužina životnog vijeka instalacije i uštede u životnom vijeku instalacije.

Gradovi Sarajevo  Banja Luka  Mostar 
Godišnje uštede 431,21 KM* 344,49 KM* 597,71 KM*
2.409 kWh** 2.409 kWh** 2.888 kWh**
1,79 tCO2/MWh 1,79 tCO2/MWh 2,15 tCO2/MWh
Rok povrata investicije  6,9 god. 8,7 god. 5 god.
Investicija  oko 3.000 KM oko 3.000 KM oko 3.000 KM
Životni vijek mjere energijske efikasnosti 25 godina za PV-panelei 12 godina za solarne gel baterije 25 godina za PV-panele i 12 godina za solarne gel baterije 25 godina za PV-panele i 12 godina za solarne gel baterije
Uštede u životnom vijeku***: 9.780 KM 7.612 KM 13.943 KM

Prosječna cijena za 1 kWh električne energije na bazi utrošenih 200 kWh na dan 13.10.2015. godine: 0,179 KM/kWh (Sarajevo); 0,143 KM/kWh (Banja Luka) i 0,207 KM/kWh (Mostar) sve sa PDV-om.

** Izvor: web aplikacija http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/ 13.10.2015.godine

*** Uštede će zavisiti od cijene električne energije na tržištu koja ima trend rasta

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno