Info

Pušten Portal otvorenih podataka, korisnici besplatno mogu pristupiti različitim informacijama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Bosne i Hercegovine pustila je novi portal otvorenih podataka, koji će pružiti korisnicima širom Bosne i Hercegovine, a i svijeta, pristup velikom broju relevantnih informacija. Ovaj portal predstavlja jedinstven izvor podataka koji su dostupni svima, bez ikakvih ograničenja ili plaćanja, saopćili su iz IDDEEA-a.

– Portal otvorenih podataka je dizajniran s ciljem da olakša pristup i upotrebu različitih vrsta podataka. Korisnici će moći pretraživati bazu podataka koja obuhvata širok spektar usluga, uključujući: informacije i podatke koji se vode u evidencijama o o jedinstvenom matičnom broju, prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, ličnim kartama, putnim ispravama, registrovanim motornim vozilima i dokumentima za registraciju, vozačkim dozvolama, registru novčanih kazni i prekršajnoj evidenciji, izrađenim karticama za digitalne tahografe i brodarske i pomorske iskaznice – navedeno je u saopćenju.

Istakli su da je cilj uspostave portala ODP IDDEEA BiH provođenje osnovnih principa Zakona o slobodnom pristupu informacijama na nivou institucija Bosne i Hercegovine s težnjom da se uspostavi proaktivna objava informacija kroz kontinuiranu samoinicijativnu objavu određenih vrsta informacija na internetskim stranicama Agencije u otvorenom obliku, koji podrazumijeva oblik datoteka koji je nezavisan od korištene platforme i bez ograničenja za ponovljenu upotrebu.

– Naš portal provodi i odredbe Direktive (EU) 2019/2024 Evropskog parlamenta i Vijeća od 20. juna 2019. godine o otvorenim podacima i ponovnoj upotrebi dokumenata javnog sektora. Ovi podaci će biti dostupni u različitim formatima, što će omogućiti njihovu dalju analizu i upotrebu u istraživanjima, projektima ili donošenju informisanih odluka.

Kroz ovaj portal, građani će imati mogućnost da prate i analiziraju različite aspekte društva i javnih politika. Također, portal će omogućiti nevladinim organizacijama, istraživačima i novinarima da pristupe relevantnim informacijama koje će im pomoći u njihovom radu – naveli su.

Iz IDDEEA-a je naglašeno da su svi podaci na portalu otvorenih podataka pažljivo provjereni i ažurirani kako bi korisnicima pružili najnovije informacije.

Portalu otvorenih podataka možete pristupiti putem ovog linka.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno