Info

Punoljetni građani BiH uskoro će morati popunjavati ETIAS formular za ulazak u Hrvatsku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Državljanima zemalja koji nisu članice Evropske unije uskoro će za ulazak u Hrvatsku trebati popunjen tzv. ETIAS formular, koji će se naplaćivati oko sedam eura.

Sistem ETIAS se uvodi od 2023. godine i služi jačoj sigurnosti i kontroli putovanja. Problem je, međutim, u tome što se dozvola može čekati do 30 dana, a moguće je dobiti i odbijenicu.

Ulazak Hrvatske u Schengen uslovljen je uvođenjem ovog sistema. Građani trećih zemalja koji namjeravaju u EU, pa tako i u Hrvatsku, popunit će elektronski obrazac.

Kako prenose hrvatski mediji, obrazac je prilično detaljan: Što su po zanimanju, jesu li bili kažnjavani, kakvo im je zdravstveno stanje, gdje su putovali u Evropi pa čak i koje lijekove koriste.

Odobrenje bi trebali dobiti već za 15-tak minuta, ako ga dobiju jer, prema onome što kažu iziz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, nekima ni to neće biti dovoljno.

“Samo posjedovanje odobrenja putovanja ne daje automatsko pravo na ulazak, već se konačna odluka donosi na graničnom prijelazu”, saopćeno je.

Autor: klix.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno