Biznis

PTT Turske i BH Pošta zajedno u eCommerce

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

PTT Turske i BH Pošta zajedno u eCommerce – Generalni direktor “JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo Mirsad Mujić i izvršni direktor Sektora za razvoj i informacioni sistem Nedim Matoruga sudjeluju na Međunarodnoj konferenciji o e-trgovini koja se održava u Turskoj.

Domaćini Konferencije su Ministarstvo prometa i veza i PTT Republike Turske, a učešće su, pored domaćina, uzeli lideri poštanskih operatera iz svih krajeva svijeta, kao i Svjetskog poštanskog saveza (UPU).

Ovom prilikom organiziran je poseban bilateralni sastanak generalnih direktora BH Pošte i PTT Turske, Mirsada Mujića i Kenana Bozgeyika, na kojem su predstavnici dvije poštanske uprave potpisali Protokol o saradnji, a kojim se definiraju smjernice dalje poslovne saradnje.

Primarni i najbitniji dio potpisanog Protokola odnosi se na uspostavljanje e-prodaje (eCommerce).

Turska PTT je pokrenula eCommerce još 2012. godine, a glavni pokretač je bila mogućnost većeg iskorištenja ove usluge u zemlji koja ima gotovo 80 miliona stanovnika, saopćeno je iz BH Pošte.

Glavni cilj je bio da se putem e-prodaje da snažniji zamah tržištu, a primarno malim i srednjim proizvođačima sa jedne te kupcima sa druge strane.

Cijeli eCommerce je u vlasništvu PTT Turske, koja pruža kompletnu logističku podršku, počev od same domene na kojoj je eCommerce stranica postavljena, preko prodaje i naplate pa sve do dostave prozvoda krajnjim kupcima.

Trenutno se na e-tržištu PTT Turske nudi više od 2,5 miliona proizvoda, u preko 600 različitih kategorija.

Sukladno Protokolu potpisanom sa BH Poštom, PTT Turske se obavezuje pružiti svoju ekspertizu i pomoći uspostavljanje eCommerce tržišta, koje bi bilo u vlasništvu BH Pošte, a pokrivalo bi teritoriju Bosne i Hercegovine.

Saradnjom i uspostavljanjem ove usluge, bila bi omogućena razmjena proizvoda između dva eCommerce tržišta i šire.

Ovo je pogotovo značajno za bh. proizvođače, koji će sa svojim artiklima vrlo jednostavno moći ući na znatno veće tursko tržište i biti konkurentni.

Saradnjom se PTT Turske obavezuje i na pružanje logističke podrške između dva poštanska opratera u domenu eCommerce, kao i unapređenje saradnje u domenima od obostranog interesa, a posebno kroz razmjenu znanja i ekspertiza, saopćeno je.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno