Zabava

Psihološki triler “BJEŽI!” od 25. maja u kinima

Get Out
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Psihološki triler “BJEŽI!” od 25. maja u kinima – Režija: Jordan Peele
Uloge: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford, Caleb Landry
Jones,Stephen Root, Lakeith Stanfield and Catherine Keener
Žanr: psihološki triler, horor
Studio: Universal

Iz studija Universal i producentske kuće Blumhouse stiže nam psihološki triler BJEŽI! u kome mladi Afroamerikanac ide u posjetu porodici svoje djevojke bjelkinje, gdje će ubrzo otkriti pravi, skriveni razlog, njihovog poziva.Pošto su Chris i njegova djevojka Rose dostigli nivo u vezi kada treba upoznati roditelje, ona ga poziva da provedu vikend na njihovom imanju, gdje žive i Missy i Dean. U početku, Chris tumači pretjerano ljubazno ponašanje njenih roditelja kao na odgovor na međurasnu vezu koju Rose i on imaju, ali kako vikend protiče, otkrit će niz uznemirujućih detalja koji će ga odvesti do istine koju nije mogao ni da zamisli.

O PRODUKCIJI

Američki monstrum: Kako je nastao film Bježi!

Kada se čuje ime Jordana Peele, prvo se pomisli na fantastičnog komičara koji je igrao u brojnim filmovima i televizijskim ostvarenjima. Ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj mag komedije i dobitnik Emmy nagrade veliki fan jednog potpuno drugog žanra. Njegov rediteljski debi nije slučajno pod okriljem Universala, jer je to studio koji patentirao potpuno drugačiju vrstu horor filmova, zajedno sa svojim partnerima iz Blumhouse Productionsa.

Peele je veliki fan ove vrste filmova, “strašnih trilera” i vjeruje da komedije i horori nastaju iz istog izvora inspiracije i da oba žanra imaju osnov u našoj nesvjesnoj potrebi da istražujemo apsurdnost naše ljudskosti. On je prihvatio činjenicu da se svi mi suočavamo sa svojim problemima i strahovima našom utrobom, da doživljavamo katarzu bilo kroz smijeh, bilo kroz strah. Ukoliko smo u stanju da ovladamo emocijama, možemo doživjeti savršeno iskustvo. Reditelj je smatrao da će ovaj film kod publike izazvati baš takve osjećaje. “U jednom trenutku se smijete, u drugom ste uplašeni. Za mene je bilo veoma uzbudljivo to što sam bio u prilici da sve što sam ikada naučio snimajući komedije primjenim na svoj omiljeni žanr, a to je triler.”

BJEŽI! je provokativni triler u kome su sjedinjeni humor, satira i horor, koji se ne plaši da govori na temu međurasnih emotivnih veza u Americi. “Ideja je nastala dok sam čekao na priliku da dam svoj doprinos i triler i horor žanru, na način koji je jedinstven za mene”, izjavio je reditelj. “Činjenica da je to vodilo ka rasnom pitanju odvelo nas je u polje na kome sam mnogo radio, a to je komedija. Ovo je film u kome se reflektuju moji realni strahovi i pitanja kojima sam se bavio ranije.”

Peele je stvorio lik Chrisa, Afroameričkog fotografa i umjetnika koji živi u New Yorku i koji svoju vezu sa bjelkinjom podiže na viši nivo, tako što odlaze na produženi vikend kod njenih roditelja. Čim su stigli u porodičnu kuću, smještenu van grada, Chris počinje da sumnja da stvari nisu onakve kakvim se čine. Otkriva da je veliki broj crnih muškaraca nestalo u tom predgrađu i da postoje dokazi da to nije samo neutemeljena paranoja. Ono što je počelo kao bilo koji drugi vikend, postat će ludo, zastrašujuće, uzbudljivo, jezivo i na svojstven način zanimljivo iskustvo.

Reditelj je priznao da je uživao poigravajući se očekivanjima publike i zaključcima do kojih su mogli doći. “Značajan dio premise ovog filma je to što bjelkinja dovodi crnog momka kod svojih roditelja, a da ne pretpostavlja da će to izazvati bilo kakve socijalne posljedice”, objašnjava Peele. “Ona pretpostavlja da njena porodica neće imati ništa protiv. Ispostavlja se i da nemaju, ali i da imaju suptilniji način da se poigraju sa njim, što će nam otkriti mnogo užasnije stvari.”

Ti si izabran: Uloge

Kako bi na pravi način oslikao kulturološki sukob u filmu BJEŽI! Peele je organizovao veliki casting. Od glumaca koje kritika voli da vidi do mladih zvijezda u usponu, Peele je za svoj film angažovao čitavu plejadu talentovanih ljudi. Svo njegovo iskustvo kao glumca pokazalo se značajnim kada je došao u situaciju da on bude reditelj, godine koje je proveo ispred kamere pomogle su mu kao reditelju, jer je tačno znao kako se glumci osjećaju i šta im je potrebno u datom trenutku. Ostali članovi ekipe više puta su spomenuli da je imao potpunu kontrolu na setu i maksimalno razumjevanje za svakog glumca i svaki lik, koji je i sam stvorio. Svi glumci imali su slobodu da u svoj lik ugrade nešto iz svoje perspektive, što je Peele podsticao.

Centralna ličnost ovog trilera je Chris Washington, umjetnik, fotograf, koji se zaljubljuje u Rose. Peele je objasnio da je njegov lik imao komplikovanu prošlost: “Chris je veoma inteligentan momak koji je preživio emotivnu traumu i neko ko svoj bol ispoljava kroz svoju umjetnost.”

Za Peelea je bilo važno da se angažuje glumac koji može da iskaže emotivnu zbunjenost koju Chris ima, posebno u vezi sa njegovim predubjeđenjem kako će ga prihvatiti bijela porodica. Njega je morao da tumači glumac koji je mogao savršeno da balansira u liku koji se u isto vrijeme trudi da bude veoma dopadljiv porodici svoje djevojke, a u suštini je potpuni stranac. Upravo to su kreatori filma pronašli kod glumca Daniela Kaluuye. “Daniel je prava zvijezda”, objašnjava Peele. “On ima očaravajuću ljudskost i sposobnost da u trenutku preuzme komandu i ja ga volim u filmovima “Black Mirror” i “Sicario”. On nosi film.”

Dok Chris pokušava da se oslobodi sumnji i uživa u vikendu koji je pred njim, počinje da shvata da je njegov instinkt da ne vjeruje djevojčinoj porodici, a posebno njenoj majci, Missy, zapravo ispravan. Missy je psihijatar i insistira da na novom momku svoje kćerke isproba svoju jedinstvenu terapiju. Dok Chris pokušava da ostavi cigarete, ona uporno insistira da mu u tome pomogne. “Chris uviđa da je Missy nametljiva”, objašnjava Kaluuya, “i da je to tip žene koji će ti sve reći u lice i uvijek dobiti ono što želi, bez mnogo truda. Tako se i našao u njenoj sobi za hipnozu, u sred noći.”

A razlog zbog koga je Rose izabrala baš taj vikend da svog momka upozna sa roditeljima jeste godišnjica obilježavanja tradicionalne, porodične proslave. Okupljanje šireg kruga porodice i prijatelja u čast predaka u početku je bila vrlo dirljiva za Chrisa, pošto je on kao sasvim mali dječak izgubio majku i od najranijeg djetinjstva morao sam da se bori za sebe. Kaluuya objašnjava tu scenu: “Veliki dio ovog filma je iščekivanje onoga što će se dogoditi. Chris na toj proslavi definitivno shvata da nešto nije kako treba i osjeća ogromni naboj prikrivenog rasizma. Poslije upoznavanja sa ljudima i razgovora sa njima shvata da ovo nije mjesto za njega i da mora smjesta otići”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno