Zenica

Prvomajska budnica za Praznik rada ponovo će se svirati u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon jednogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, stanovnike Zenice ovog će 1. maja ponovo probuditi muzičari s Prvomajskom budnicom, povodom Međunarodnog praznika rada.

Zenički muzičari-duvači više ne djeluju u sklopu Kulturno-umjetničkog društva “Željezara” Zenica, jer su se i oni, kako je u izjavi za Fenu potvrdio dirigent Azur Bijedić, preregistrirali u Udruženje građana “Duvački orkestar” Zenica.

– Još čekamo i zvaničnu potvrdu, ali imamo usmeno obećanje da ćemo ove godine svirati Prvomajsku budnicu. S obzirom na to da prošle godine nismo svirali, ova će biti zvanično 94. Prvomajska budnica ulicama našeg grada, mada se limena glazba svira 97 godina – ističe dirigent Bijedić.

On napominje kako su, u perodu između dvije prvomajske budnice, osim što su izvršili preregistraciju, ostali i bez svih starijih članova, među kojima je i nedavno preminuli profesor Ljubomir Kelava, koji je s tim orkestrom odsvirao 61 Budnicu.

– Nisu svi stariji članovi preminuli, ali su se iz raznih razloga povukli. Tako sam sada ja sa 40 godina i najstariji član. Svi članovi orkestra i ne žive više u Zenici pa se teško možemo svi okupiti, ali mislim da će između 15 i 20 muzičara svirati ovogodišnju Prvomajsku budnicu – kaže Bijedić.

Zbog epidemioloških mjera, napominje, ove će godine svojim kamionom obilaziti gradske ulice i sokake, ali se neće zaustavljati na poznatim punktovima i družiti sa sugrađanima, kao što je to bio slučaj prije pandemije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno