Info

Prvo naučno istraživanje digitalne pismenosti stanovnika u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Građani Bosne i Hercegovine su uglavnom digitalno pismeni, ali je potrebno uložiti napore za potpunu digitalnu pismenost društva, navodi Azra Habibija Ražanica u istraživanju koje je radila u okviru master teze pod nazivom “Digitalna pismenost za vrijeme COVID 19 pandemije: Dokazi za Bosnu i Hercegovinu“.

U razgovoru za Fenu istakla je da su istraživanjem obuhvaćeni muškarci i žene s područja cijele teritorije BiH, rođeni između 1946. i 2015. godine te da je na upitnik odgovorilo 683 ispitanika.

“Oko 62,2 posto ispitanika kupuje online više od pet puta mjesečno, putem mobilnog uređaja kupovinu obavlja njih 41 posto , dok putem web-a njih 59 posto. Tačno 173 ispitanika imaju instaliranu jednu aplikaciju za kupovinu, 173 više od tri aplikacije, dok 195 njih nema instaliranih aplikacija za kupovinu”, kazala je Habibija Ražanic precizirajući rezultate istraživanja.

Tvrdi da je između ostalog dokazala da godine, nivo obrazovanja i profesija utiču na digitalnu pismenost, dok status zaposlenosti, kao i mjesto boravka ne utiču.

Habibija Ražanica pojašnjava da je to prva provedena studija i da je potrebno provesti veći broj sličnih studija na većim uzorcima kako bi imali još kompletnije podatke.

“Proces unapređenja digitalne pismenosti zahtjeva strateški pristup gdje bi se uključili svi, od obrazovnih institucija i to od najranije dobi, kompanija i svakako javne institucije kao donosioci odluka”, istakla je.

Tvrdi da u BiH nije bilo apsolutno nikakvih zvaničnih informacija o digitalnoj pismenosti stanovnika.

“Podatke koje sam pronašla o pismenosti općenito, a koji nisu bili ohrabrujući, rezultati su popisa stanovništva iz 2013. godine. gdje je navedeno da je u BiH gotovo 90.000 nepismenih ljudi, da je 38.7 posto informatički nepismenih, da jedna trećina stanovništva nikada nije koristila računar i da jedna četvrtina nikada nije koristila internet”, kazala je.

Međutim, dodaje da joj je podatak u izvještaju Global Digital za 2021. za BiH ukazivao na to da su građani napredovali u odnosu na 2013. godine.

“Taj podatak kaže da je zastupljenost mobilnog interneta u našoj zemlji 105 posto, što znači da je više korisnika mobilnog interneta nego što je stanovnika u našoj zemlji”, kazala je.

Habibija Ražanica je poručila da će rad o toj temi nastaviti kako bi podigla svijest o značaju digitalne pismenosti.

“Biti u online svijetu nije bezazleno ako ne znamo kako se ponašati, a uzmemo li u obzir brzinu razvoja tehnologija izazova će biti još više u budućnosti”, zaključila je Habibija Ražanica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno