Kultura

Prvo gostovanje turskog državnog teatra u BiH

Na ovogodišnjem Festivalu bh. drame u takmičarskom programu Festivala, izvedena je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica predstava “Kad bi ovo bio film…”, koju je prema tekstu Almira Imširevića režiraja Bilge Emin. Predstava je nastala u produkciji Istanbul Devlet Tyatrosu, i ujedno je njihovo prvo gostovanje u BiH.
Na održanoj konferenciji za štampu direktor BNP-a Zenica, Hazim Begagić i direktor Istanbulskog državnog teatra, Zafer Kayaokay, istakli su važnost početka kulturne i umjetničke saradnje turskih i bosanskohercegovačkih teatara, razmjeni iskustava, te mogućnosti stavaranja koprodukcijskih projekata.
Prvi iskorak ka ostvarivanju saradnje je bilo upravo gostovanje Državnog teatra iz Istanbula u BNP-u Zenica, koje će početkom iduće sezone sa nekom od predstava sa repertoara, predstaviti se istanbulskoj publici.
Predstava “Kad bio ovo bio film… ” će u utorak, 19.5. biti izvedena i u Sarajevu, u Kamernom teatru 55 sa kojim BNP Zenica ima dugogodišnju saradnju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem