Zenica

Prvi Lokalni akcioni plan za djecu grada Zenice

Usvojen prvi Lokalni akcioni plan za djecu grada Zenice
Usvojen prvi Lokalni akcioni plan za djecu grada Zenice
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prvi Lokalni akcioni plan za djecu grada Zenice- Na 15. Sjednici Gradskog vijeća, održanoj 28.aprila 2016. godine, na dnevnom redu se našao i Akcioni plan za djecu grada Zenica, koji je jednoglasno usvojen. Akcioni plan za djecu je prvi dokument ove vrste koji je grad Zenica usvojio, a koji se odnosi na djecu i ostvarivanje njihovih prava.

Izradu Lokalnog akcionog plana za djecu je iniciralo Udruženje „Naša djeca“ Zenica u 2015. godini, u partnerstvu sa organizacijom Save the children, kada je potpisan Memorandum o saradnji sa gradom Zenica. Grad je imenovao radnu grupu za izradu ovog plana, koja je zajedno sa profesionalcima radila na izradi. Cijeli proces, kao i ustupanje neophodnih podataka potrebnih za definisanje prioriteta i mjera je vodilo Udruženje „Naša djeca“ Zenica. Provedeno je i istraživanje sa roditeljima, djecom i profesionalcima. Istraživanje sa djecom su proveli članovi grupe Dječiji parlament koje djeluje u sklopu Udruženja, te su mišljenja i sugestije djece uključena u Akcioni plan.

„Sretni smo da je naš grad prepoznao značaj usvajanja ovakvog dokumenta. Sada, u ovom trenutku, na jednom mjestu imamo definisane potrebe djece, na kojima treba raditi u narednom periodu kako bi se poboljšao pološaj djece u našem gradu. To je teži dio posla, koji tek slijedi. Ne želimo da ovaj plan ostane samo na papiru, nego da se zaista radi na ispunjavanju mjera u korist sve djece, naročito najugroženije. U narednom periodu ćemo zagovarati i da se izdvoje određena sredstva iz gradskog budžeta za ostvarivanje mjera“, Ira Raković, Udruženje „Naša djeca“ Zenica.

Lokalni akcioni plan omogućava definisanje potreba djece, plan djelovanja, nosioce aktivnosti kao i indikatore prema kojima se prati nivo provođenja plana. Također, omogućava definisanje niza jasnih i konkretnih mjera koje imaju za cilj unapređenje položaja djece na lokalnom nivou, omogućava i praćenje efekata uloženog novca, te daje mogućnost za dobijanje povratne informacije o kvalitetu pruženih usluga, odnosno stvarnoj dobrobiti za djecu. Na ovaj način vidljivija su i izdvojena i utrošena sredstva, što opštinama i gradovima, odnosno vlastima olakšava praćenje i planiranje utroška novca.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno