Zenica

Prvi humanitarni bazar Udruženja “DLAN” Zenica: Herojima s ljubavlju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnici Udruženja „Dlan“ organizirali su prvi humanitarni bazar kojim su označili 10. godišnjicu svog postojanja i uspješnog djelovanja. Simbolično nazvan Herojima s ljubavlju, bazar je upriličen da bi se prikupila sredstva kojima će se financirati buduće aktivnosti Udruženja i uopće podigla svijest našeg društva o položaju i potrebama djece i osoba s poteškoćama u razvoju i članova njihovih porodica.

Na štandu postavljenom u velikom holu Tržnog centra „Džananović“, naši sugrađani i sugrađanke mogli su kupiti izloženi nakit, slatkiše i druge rukotvorine koje su izradili štićenici i članovi Udruženja „Dlan“ Zenica. Odazvavši se i učestvujući u ovoj humanitarnoj akciji, Zeničani i Zeničanke (i slučajni prolaznici iz drugih gradova) pomogli su Udruženju i omogućili njegovim predstavnicima da osiguraju kvalitetnije usluge i podršku svojim korisnicima koji su najosjetljiviji i najugroženiji članovi našeg društva.

Položaj ljudi s poteškoćama u razvoju je jako težak i pritom ne mislim samo na finansijski aspekt nego na predrasude i sve ono što nosi naš mentalitet. Zato su oni naši heroji, a mi smo tu da razbijemo predrasude i izgradimo društvo jednakih i bolju budućnost za sve“, kaže Amela Talić, koordinatorica Servis centra Udruženja „Dlan“.

Besplatne usluge Udruženja „Dlan“ trenutno koristi 170 porodica. Kako ističe Talić, usluge su dostupne svima i ne postoje ograničenja u smislu dijagnoze ili starosne dobi onih koji se žele pridružiti Udruženju. Osim dnevnog boravka u prostorijama Udruženja koje se nalaze u JU „Dom-Porodica“, štićenici Udruženja također mogu besplatno dobiti podršku i pomoć psihologa, medicinskih sestara i edukatora-rehabilitatora. Kontinuiranim osnaživanjem i osposobljavanjem djece i osoba s poteškoćama u razvoju omogućuje se njihova veća uključenost u društvo.

Iako se stvari polako mijenjaju nabolje, Talić ističe da je potrebno još mnogo raditi da bi se položaj njihovih štićenika unaprijedio i njihove osnovne potrebe bile zadovoljene. U tome, kako ona primjećuje, značajno mogu doprinijeti mediji koji će promovirati humanitarne akcije i druge aktivnosti koje Udruženje „Dlan“ (i druga udruženja koja pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju) organiziraju i implementiraju kroz program svog rada.

Na humanitarnom bazaru Herojima s ljubavlju sreli smo i Ernu Kučuković, jednu od volonterki Udruženja „Dlan“. Već više od tri godine ona aktivno učestvuje u projektima i inicijativama Udruženja, a svoj volonterski angažman opisuje kao jedno od najljepših svojih iskustava:

Kad sam tek došla, nisam znala kako se ophoditi prema našim štićenicima jer ranije nisam imala priliku susresti se s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju. Starije kolegice su mi onda objasnile da ih posmatram kao sasvim normalnu djecu koja su puna ljubavi. Brzo sam se snašla i naučila kako raditi s njima pojedinačno i u grupi. Volontiranje u Udruženju je predivno iskustvo, osjećam se puno bolje i ljepše. To iskustvo nema cijenu.

Herojima s ljubavlju prvi je od mnogih bazara koje predstavnici Udruženja “Dlan” Zenica planiraju organizirati u budućnosti, a uz dobru volju i podršku cjelokupnog našeg društva njihove aktivnosti nastavit će mijenjati nabolje prilike u kojima odrastaju i žive djeca i osobe s poteškoćama u razvoju.

Autor: RADIYO ACTIVE

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno