Ostali sportovi

Prvi futsal turnir ženske Premijer lige

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U gradskoj dvorani u Bijeljini će 24. i 25. januara 2015.godine biti održan prvi turnir u futsalu za timove Premijer ženske lige BiH.
Svih osam premijerligaških klubova podijeljeno je u dvije grupe:
Grupa A GRUPA B
1. ŽNK SFK 2000 1. ŽNK Mladost
2. ŽFK Banja Luka 2. ŽFK Radnik Bumerang
3. ŽNK Čelik 3. ŽOFK Gradina
4. ŽFK Modriča 4. ŽFK Željezničar 2011

Utakmice će biti odigrane prema sljedećem rasporedu:
24. 01. 2015. godine (subota)
12:00 ŽFK Banja Luka – ŽFK Modriča
12:40 ŽFK Radnik Bumerang – ŽFK Željezničar 2011
13:20 ŽNK Čelik – ŽNK SFK 2000
14:00 ŽOFK Gradina – ŽNK Mladost
14:40 ŽFK Banja Luka – ŽNK Čelik
15:20 ŽFK Radnik Bumerang – ŽOFK Gradina
16:00 ŽNK SFK 2000 – ŽFK Modriča
16:40 ŽNK Mladost – ŽFK Željezničar 2011
17:20 ŽFK Banja Luka – ŽNK SFK 2000
18:00 ŽFK Radnik Bumerang – ŽNK Mladost
18:40 ŽNK Čelik – ŽFK Modriča
19:20 ŽOFK Gradina – ŽFK Željezničar 2011
25. 01. 2015. godine (nedjelja)
09:00 Utakmica za 7. mjesto (četvrtoplasirane ekipe iz grupne faze)
09:45 Prvo pulufinale (A1-B2)
10:30 Drugo polufinale (B1-A2)
11:15 Utakmica za 5. mjesto (trećeplasirane ekipe nakon grupne faze)
12:00 Utakmica za 3. mjesto
12:45 Finale

Direktor Odjela za takmičenje Elmir Pilav objašnjava šta je primarni cilj ovog ali i turnira koji će narednog mjeseca biti organizovan u Zenici, objavili su na stranici n/fsbih:
„Primarni cilj ovih turnira (24.-25.01.2015. u Bijeljini, te 12.-13.02.2015. u Zenici) je popularizacija ženskog nogometa u našoj zemlji, ali na neki način i skraćenje prvenstvene pauze, koja traje oko 3 mjeseca. Također, postoji i jedna socijalna dimenzija ovakvog događaja, gdje dolazi do druženja među igračicama i predstavnicma klubova. Imajući u vidu da ovi klubovi nastupaju i u zajedničkom takmičenju, sigurno je da jedan ovakav događaj doprinosi i boljoj međusobnoj saradnji u budućnosti“.
Pilav dalje nastavlja:
„Ovaj turnir nije prvi korak ka promovisanju ženskog nogometa u našoj zemlji. NS/FS BiH je uvođenjem zajedničke Premijer lige za žene već dosta toga napravio u tom smislu. Poboljšana je baza za izbor igračica za reprezentativne selekcije. Ne treba zaboraviti da, uz podršku UEFA-e, NS/FS BiH snosi skoro sve troškove ovog takmičenja (službena lica, putovanja, i sl). Također, treba napomenuti da sve utakmice sude isključivo ženske sudije, te je i u tom segmentu ostvaren značajan napredak. Međutim, postoji još prostora za unapređenje, prije svega u pogledu takmičenja. Od naredne sezone ćemo pokušati unaprijediti sistem takmičenja, kako bi ono bilo još interesantnije. Također, pokušaćemo, u saradnji sa klubovima, da pokrenemo i zajedničku ligu za omladinske selekcije, a poduzete su i određene aktivnosti na pronalasku sponzora lige“.
Koordinator za ženski fudbal/nogomet u NS/FS BiH Nermina Hadžibajrić ističe:
„ Klubovi su sa velikim zadovoljstvom prihvatili ideju o učešću na malonogometnom turniru jer će im omogućiti da premoste veliku zimsku pauzu, te da održe svoje igračice u formi i na okupu. NS/FS BiH je organizacijom ovog turnira još jednom pokazao koliko ulaže u razvoj ženskog nogometa/fudbala, bilo da se radi o klupskom ili reprezentativnom. Pored dobre i ferplay igre, očekujemo bolju buduću međusobnu saradnju među klubovima kao i saradnju sa NS/FS BiH“.
Na pitanje koji su to izazovi kad je riječ o promociji i omasovljenju ženskog fudbala/nogometa u našoj zemlji Hadžibajrić odgovara:
„ NS/FS BiH uz pomoć UEFA-e i FIFA-e radi dosta na omasovljavanju ženskog nogometa/fudbala. Na žalost danas kada govorimo o ženskom nogometu/fudbalu u BiH mnogi i ne znaju da postoje ženski klubovi koji se takmiče u Premijer ženskoj ligi.
NS/FS BiH ima tri ženske reprezentacije (kadetska, juniorska i seniorska), koje svake godine učestvuju u kvalifikacijama za evropsko i svjetsko prvenstvo. Posljednjih godina slika ženskog nogometa/fudbala u našem društvu se mijenja. Kada pogledate igračice evropskih klubova i svjetskih reprezentacija možete vidjeti da i one igraju dopadljivo, te da na njihovim utakmicama ne manjka izuzetnih poteza. Lijepi potezi i igra koju prezentiraju djevojke u Evropi, svijetu, pa i u BiH pokazuju da djevojke ravnopravno sa muškarcima mogu igrati nogomet/fudbal.
E.Imamović za Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno