Politika

Prvi čovjek SDA Zenica, Nezir Pivić: „Kasumović je izgubio razum, biće teško popraviti štetu koju je nanio građanima Zenice“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prvi čovjek SDA Zenica, Nezir Pivić: „Kasumović je izgubio razum, biće teško popraviti štetu koju je nanio građanima Zenice“ – Već dulje vremena traje pravi politički rat u Zenici između SDA i njegovog bivšeg istaknutog člana, Fuada Kasumovića, aktuelnog gradonačlenika.

Svakodnevno se razmjenjuju pravi plotuni političkih uvreda i diskvalifikacija koji se dodatno intenziviraju s približavanjem oktobarskih izbora.

O pozadini ovog rata, razgovarali smo s prvim čovjekom SDA u Zenici, Nezirom Pivićem, doktorom pravnih nauka, koji vlast aktuelnog gradonačelnika Zenice naziva „elementarnom nepogodom s dugotrajnim, vrlo štetnim posljedicama“.

-Da se Zenici desila kakva vremenska nepogoda lakše bi je preživjela nego Fuada Kasumovića. Ovako, bit će veoma teško popravljati štetu sa kojom se suočavamo iz dana u dan. SDA Zenice bila je jedina politička snaga koja se opirala katastrofalnoj politici gradonačelnika Kasumovića za koju se od početka znalo da će biti neka vrsta osvete prema građanima Zenice. Čudna je ta potreba Kasumovića da se obračunava sa Zeničanima i da učini sve da od ovog grada napravi “Divlji Zapad” po njegovoj i mjeri njegovih pajdaša, kaže na početku razgovora dr. Nezir Pivić.

Prošle sedmice razmijenili ste “teške riječi” sa gradonačlenikom Zenice Fuadom Kasumovićem, obećavši mu “noćnu moru” zbog kako ste kazali lopovluka, diktature i bahatosti koju provodu u nepune dvije godine mandata. Hoćete li pobliže objasniti ove teške optužbe.

-Da, mi u SDA smatrammo da je Kasumović zaustavio sve pozitivne procese u Zenici, čime kažnjava prije svega njene građane. Znali smo od početka čemu sve to vodi i pokušavali smo ukazati na pogubnost takve primitivne politike. Sada, kada je Kausmović izgubio razum i kada se obrušava na čitava naselja, a svojim kriminalnim radnjama omogućava bogaćenje vlastite porodice i zeničkog podzemlja, obećali smo mu da više neće mirno spavati. Zenici je dosta njegovog primitivizma, bahatosti i provođenja sile.

Na šta konkretno mislite?

-Kasumovićeva sila i diktatura koju provodi nad stanovništvom Zenice manifestira se na razne načine. Dijelom su to prikrivene radnje, proceduralne smicalice, a dijelom golim okom svima vidljive zloupotrebe ovlasti gdje se zapravo može shvatiti porijeklo njegove naglo stečene imovine. Jedna od njih je uzurpacija privatnog vlasništva u okviru koje se gradi zgrada kao što je ova na Bulevaru njegovim prijateljima. Dalje, tu je i njegova benzinska pumpa gdje je i danas nepoznato kako je uopće bilo moguće dobiti dozvolu za gradnju. Kasumović prekraja regulacione planove u kojima preko noći on i njegova supruga postaju milioneri. Njega Zenica zanima kao nepresušni izvor vlastitog bogaćenja. Čovjek je sam sebe proglasio ekspertom, a napredak Zenice o kojem govori ne vidi niko osim njega i njegovih i njegovih nesposobnih ljudi u izbornom štabu. Ne postoji ništa osim lažnih obećanja i podvala. Građani Zenice će to sigurno znati prepoznati i kazniti.

Ranije ste iznosili podatak da je Kasumović izgradio privatnu kuću bespravno. Da li se neko od nadležnih iz gradske inspepkcije do sada oglasio tim povodom?

-Za sada vlada grobna tišina.Ali ne zadugo. Mi ćemo se i dalje zalagati za zakonitost, pa ćemo nastaviti pitati i tražiti da nam pokaže građevinsku dozvolu za gradnju njegove privatne vile u Perinom Hanu gdje je gradonačelnik uzurpirao vodno dobro. Tu je i pristanak Nasihe Bešić za gradnju zgrade pod vrlo čudnim okolnostima, a koju je on dodijelio pogodnim investitorima nakon čije gradnje će se zasigurno povećati konto na bankovnom računu porodice Kasumović. Biće tu sigurno sredstava za novi BMW, a porodica Bešić bez svoje skromne imovine i krova nad glavom

Spočitali ste mu i naglu promjenu stava vezano za zaaštitu okoliša.

-Da, bio je veoma glasan kada je u pitanju zagađenje, pa je naglo zašutio. Vjerovatno su građani Zenice trebali osjetiti da nema zagađenja nakon što nas je upoznao da smo svrstani u “Zelene gradove” i nakon što su najveći zagađivači ovog grada finansirali gradonačelnikov privatni medij i dnevnik, a pretpostavljamo da će svi oni koji ne budu podržavali Kasumovića kako sam kaže biti uklonjeni pa makar se radilo i o kućnim ložištima.

Zanimljiv je preokret na zeničkoj političkoj sceni. Snaga centra se od gorljivog oponenta Kasumoviću pretvorila u jednog od njegovih najpouzdanijih partnera. Kako objašnjavate ovu promjenu?

-Kasumović je pomjerio granice licemjerstva u političkom djelovanju u Zenici, tako da i oni kojima su građani Zenice dali povjerenje kao “novim snagama” imaju od koga učiti. Već i vrapci na grani cvrkuću kako je gradonačelnik poznat kao vlasnik lažnih profila na socijalnim mrežama, gdje je upravo svog zeničkog koalicionog partnera gospodina Vraćeta prozivao i blatio na razne načine. Svima je poznato a posebno gospodinu Eldinu Vraćetu da je sa jednog lažnog profila lično Kasumović, pogrdnim riječima prozivao suprugu gospodina Eldina Vraćeta. Međutim, po ko zna koji put se potvrđuje ona narodna da “para buši gdje burgija neće” pa je zbog gradske kafane i ljetne bašte Snaga centra odlučila “žrtvovati se” i podržati novu političku podvalu.

Kasumović vas je spomenuo u negativnom kontekstu kada je riječ o izmjenama krivičnog zakona, aludirajući na vaš negativan učinka na mjestu zamjenika ministra Pravde u Vijeću ministara BiH. Kako to komentirate?

-Zaista ne mogu dokučiti od kuda potreba ljudima kao što je on da se upliću u stvari o kojima ništa ne znaju. S druge strane mogu samo biti ponosan na to što sam kao šef tima uspio da delistiram Bosnu i Hercegovinu sa sive liste FATF i MONEYVAL-a a na takvu listu su je dovelin takvi kao što je on kao nekadašnji zamjenik ministra Finansija u VM i njegov predsjednik novog političkog projekta kao najveće političke podvale gospodin Senad Šepić, obnašajući funkciju zamjenika ministra civilnih poslova. Izmjene Krivičnog zakona predložili su njegovi prijatelji iz PDA zajedno sa kojima je isključen iz SDA. Na osnovu toga optužen je i njegov prijatelj Kukić zbog toga što su nezakonito zaposlili sina njihovog zajedničkog stranačkog kolege, člana Nezavisnog bloka, koji je također isključen iz SDA. Da li je to ta nova politika koju obećava Kasumović?

slobodna-bosna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno