Biznis

Prva prezentacija privrede BiH na Tajvanu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić je od 22. do 27. juna 2015. godine na poziv Predstavništva Tajvana u Budimpešti i Kineske asocijacije za međunarodnu ekonomsku saradnju (CIECA) sa svojim saradnicima boravio u službenoj posjeti Tajvanu. Ovo je prva posjeta privredne delegacije i prvo direktno predstavljanje naše privrede na ovom tržištu.

Vasić je sa saradnicima održao značajne sastanke sa čelnicima CIECA-e i visokim zvaničnicima Tajvana kako bi se intenzivirala dosadašnja poslovna saradnja i stvorile pretpostavke za potpisivanje sporazuma u oblasti vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Pored navedenih sastanaka, predsjednik Vasić je također prisustvovao seminaru u organizaciji CIECA-e na temu “Mogućnosti poslovne saradnje sa Bosnom i Hercegovinom” te je pred brojnim predstavnicima tajvanskih kompanija održao prezentaciju i predstavio privredu Bosne i Hercegovine, njene najznačajnije sektore i mogućnosti koje naše tržište pruža tajvanskim kompanijama.

Osim navedenog, Vasić se sastao i sa predstavnicima Udruženja proizvođača zamrznutih mesnih proizvoda i 10-ak kompanija iz mesne industrije a sa saradnicima je posjetio i Naučni park Hsinchu.

Obzirom da se u to vrijeme održavao 25. međunarodni sajam hrane “Food Taipei”, ova posjeta je ujedno bila i prilika da se po prvi put privreda Bosne i Hercegovine predstavi na jednom međunarodnom sajmu na Tajvanu.

Tako je na štandu od 9m2 koji je besplatno dodijeljen Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori BiH, kataloški predstavljena poljoprivredna i prehrambena industrija Bosne i Hercegovine. Na štandu su bili izloženi svi štampani kataloški materijali (katalozi proizvođača voća i povrća, katalozi proizvođača ljekovitog i aromatičnog bilja i meda, katalozi proizvođača vina, brošure o uslugama VTK BiH, brošure o privredi BiH, CD direktorij izvoznika,…) a puštani su i promotivni video spotovi. Najviše interesovanja tajvanske firme su pokazale za uvoz vina, sireva, konditorskih proizvoda, meda, ljekovitog bilja, eteričnih ulja i voća i povrća.

Inače, sajam je trajao od 24. do 27. juna a održavao se u sajamskoj hali Svjetskog trgovinskog centra u Taipeiu. U okviru Sajma, istodobno je održano i još nekoliko podsajamskih manifestacija: Sajam prehrambene tehnologije, Sajam tehnologije za pakiranje hrane, Sajam hotelijerstva i kulinarstva i Sajam halal proizvoda.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno