Ljudi

Prva nagrada zeničkom piscu Abidu Jariću u Vitezu

Prva nagrada zeničkom piscu Abidu Jariću u Vitezu – Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”, podružnica Vitez tradicionalno, u znak sjećanja na poznatog hrvatskog i bosanskohercegovačkog književnika Marka Martinovića Cara, dodjeljuje međunarodnu književnu nagradu za kratku priču nazvanu po ovom poznatom Vitežaninu.

Ove godine prva nagrada je dodijeljena Abidu Jariću. Inače, Jarić je zenički pisac s najviše osvojenih domaćih i međunarodnih priznanja za spisateljski rad.

Druga i treća nagrada otišle su u Županju (Hrvatska) i Sombor (Srbija).

Iz obrazloženja žirija:

Priča Dodir neba na prvi pogled nije građena na standardan način. Ima tri dijela što se čini baš previše za priču kakva bi se očekivala na ovom natječaju koji upravo ima intenciju njegovati standardni obrazac po kojemu se čitatelj brzo uvodi u priču.  Neobičan uvod, opisivanje detalja neke podrumske sobe, na prvi mah može obeshrabriti, pa i odbiti suvremenog čitatelja, ali oni koji imaju čitalačkog strpljenja da dođu do kraja priče, priznat će da je ovo izvrsna priča, zbog odlično date atmosfere “živog mrtvaca” s mnoštvom dobro vođenih detalja, kao i odličnim završetkom priče. Data je nedvosmislena poruka izlaska iz okova prošlosti. Ima sve elemente kratke priče, jedan lik, i efektno poentiranje.

Toj inovativnosti u načinu građenja priče mora se skinuti kapa.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: