Naše

Provjerili smo: Ove godine bez produženja sezone grijanja u Zenici

račun za grijanje Zenica
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Više naših čitalaca pitalo nas je danas da li će JP “Grijanje” ove godine, kako je to rađeno u nekim ranijim godinama, produžiti period grijanja i nakon 15. aprila, kad zvanično završava sezona grijanja 2020./21. Nažalost, JP “Grijanje” i dalje nema nikakvu komunikaciju sa medijima i javnošću, ako izuzmemo rijetke dežurne službenike na pojedinim brojevima telefona.

Ipak, kako nezvanično saznaje Zenicablog, preduvjet za produženje grijne sezone bio je dopis koji bi JP “Grijanje” na svoj ili prijedlog Gradske uprave Zenica, uputilo kompaniji ArcelorMittal Zenica (AMZ). Podsjećamo, AMZ proizvodi za svoje i potrebe Grada, te odmah nakon kotlovskih postrojenja predaje “Grijanju” tražene količine energije, a te količine se unaprijed dogovaraju.

Odluke iz 2020. i 2019. javno su dostupne, a prošle 2020. čak povod za takvo Pismo bila je i sama Pandemija, a ne samo temperaturne oscilacije. Pandemija je i dalje tu, u 21 sat je policijski sat, a po svemu sudeći slične instrukcije ove godine nema – barem je nema do trenutka pisanja ovog članka, 16 sati, 15. aprila:

Prema saznanjima našeg portala, JP “Grijanje” iako meteorološki uvjeti nisu naklonjeni Zeničanima posljednjih dana, nije ni razmatralo, a time ni uputilo zahtjev prema Mittalu, koji će kako je planirano, obustaviti slanje toplotne energije ka Gradu.

Propisi kažu da je uvjet za nastavak sezone isporuke toplotne energije ako temperatura zraka bude niska, a nije neophodno da vam navodimo temperature proteklih dana u Zenici.

Naravno, za bilo kakvo produženje bilo je neophodno osigurati sredstva, kojih je zasigurno ostalo, obzirom da se većina Zeničana, koji koriste centralni sistem zagrijavanja stambenih i poslovnih prostora, žali da su umanjenja u martu i februaru bila višestruko niža od dana u kojima su se smrzavali i drugim energentima dogrijavali prostorije.

Podsjećamo, Mittal Gradu, odnosno “Grijanju” fakturiše toplotnu energiju u megavatima po satu, dakle kad dođe do kvara, umanjenja proizvodnje (jedan umjesto dva kotla) ili drugog problema, tad i dogovorena cijena/količina bude umanjena.

Većini Zeničana, s druge strane, nije jasno kako “Grijanje” određuje iznos “umanjenja”, obzirom da se računi dobijaju mjesec kasnije, te sadrže uglavnom simbolična umanjenja poput onih od 3-4 KM na računu od 60-80 KM na mjesečnoj bazi.

Na kraju, prenosimo izjavu sugrađanke koja se, kao i mnogi drugi, raspitivala je li sezona “okončana” ili će se nadležni ipak udostojiti da je produže – Ma, više pitam zato što hoću isključiti grijanje, a to mogu samo s krajem sezone. Za mene su završili da iz nove Toplane krenu besplatno dijeliti toplotu, napisala nam je N.V.

Ipak, nadamo se da će društvena odgovornost i empatija spram građana proraditi kod nadležnih u JP, te da će barem sutra, preksutra, nakon kratkotrajnog prekida, razmisliti o ovim riječima. Ili ćemo kao i do sada, sačekati prve toplije dane i njihov rad zaboraviti, do naredne zime.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno